Седмокласниците пишат по „Изборът“ на Кристин Димитрова

„Изборът“ на Кристин Димитрова се падна на преразказа на седмокласниците днес. По-рано стана ясно, че учениците

ще пишат по вариант 1 на Националното външно оценяване

по български език и литература. Вижте целия вариант тук.

59 424 ученици се явиха на Национално външно оценяване по български език и литература след 7. клас. Изпитът, който започна 9.00 часа, се проведе в 1665 училища в 5431 зали, съобщава „24 часа“.

Вариант 1 се падна на НВО по български език след 7 клас

Вариант 1 беше изтеглен на жребий от журналист от NOVA. Заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова пожелава успех и спокойствие на учениците. „Организацията за изпита е направена отдавна. Оценяването ще се проведе в 1665 училища. Първата част на изпита е удължена с 15 минути, така тя става общо 75 минути. Седмокласниците ще са по-спокойни и ще имат повече време да помислят върху отговорите, които дават. Днес е неучебен ден, така че явяващите се имат осигурено спокойствие в училищата“, каза тя.

Седмокласниците ще работят върху 26 задачи. Първата част от изпита е с продължителност 75 минути. Времето за работата е увеличено с 15 минути в сравнение с миналата година. В първата част са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, 6 – с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от 5., 6. и 7. клас. Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците ще създават текст – подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за Националното външно оценяване.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли 2024 г

- реклама -