Седмокласничката Нели говорела с майка си по телефона, когато й прилошало

Системата за видеонаблюдение на училището е записала по минути и секунди инцидента.

Седмокласничката Нели е говорела с майка си по телефона, когато й прилошало и припаднала. Системата за видеонаблюдение в училището е записала целия инцидент. Ученичка от 7-и клас във врачанското СУ “Христо Ботев” почина по време на междучасие.

“Момичето е говорило с майка си по телефона и извъднъж е издало силен звук – ох! Пада по очи на катедрата и после на пода. Незабавно дете изтичва на втория етаж да извика медицинското лице, което в рамките на една минута се качва в стаята”, разказа пред БНТ директорът на учебното заведение Виктор Кръстев.

“Полицията веднага започна разследване на обстоятелствата, довели до смъртта на ученичката. Нито една версия не е изключена, събираме подробности за случая и часовете, предшестващи смъртта на момичето”, казаха разследващите. Очаква се заключение на патоанатомите от местната болница. Според неофициална информация седмокласничката имала здравословни проблеми и няколко пъти ѝ прилошавало в училище преди трагедията.

Той уточни, че са уведомени институциите, провеждат се разговори от специалисти, а психолози работят с учениците.

“Дойде медицински екип и започна реанимация, после дойде и втора линейка, един час продължи всичко. Това се прави, докато се появи сърдечна дейност и пулс, дишане спонтанно. Не се появи”, обясни и медицинският специалист Антоанета Цветкова.

Според ученици от гимназията веднага след като се разбрало за смъртта на седмокласничката по нареждане на директора учителите им иззели телефоните, за да не могат да разпространяват новината за трагедията и да контактуват с медиите.

Директорът обясни, че е нормална практика в гимназията учениците да оставят телефоните си по време на час. Кръстев все пак призна, че искал да предотврати изтичането на информация, преди родителите на починалото момиче да бъдат уведомени.

Системата за видеонаблюдение на училището е записала по минути и секунди инцидента.

Материалите са иззети от прокуратурата и е започнало разследване. На трагедията реагира и кметът на Враца Калин Каменов, който написа в страницата си във фейсбук: “Днес във Враца се случи трагедия. Съболезнования на семейството на починалото 13-годишно дете в училище “Христо Ботев”. Нека уважим скръбта на хората и шока у ученици и учители!”

- реклама -