сирене

Седмицата на сиренето: Защо банките в Италия дават заеми срещу пармезан и колко дупки в швейцарското сирене са допустими

Тази седмица почитаме един от най-вкусните приноси на храната и на небцето ни – сиренето.

От скучни ястия до гурме специалитети, то прави всичко по-добро и по- вкусно.

В България думата „сирене“ обикновено се използва за бялото саламурено сирене, но всъщност сирената са хиляди видове – всяко от тях със свои уникални характеристики, получени в зависимост от вида мляко, технологията и мястото на производство.

Почти всяка страна в света си има поне по един вид свое сирене

52% от хората по света смятат, че сирената са взаимозаменяеми в рецепти, а 28% казват, че включват сирена, защото искат да експериментират с различните аромати, които предлагат те.

Сиренето е създадено преди 4000 години случайно – номадски племена в Централна Азия, които съхранявали млякото в кожи от одрани животни забелязали, че след като то се пресече и при определени условия става вкусна храна.

За изготвянето на 1 кг. сирене са необходими средно по 10 литра мляко.

В САЩ някои видове са незаконни, Франция и Италия се смятат за родината най-популярните сирена в света.

Кредитната банка на Италия приема „Пармезан“ от местни производители в замяна на изгодни заеми, а „дупките“ в швейцарското сирене доскоро са разглеждани като признак на несъвършенство. Стотици години изследвания доказаха в крайна сметка, че дупките в „Ементал“ се дължат на микрочастици от сеното, попаднали в млякото. След като знаят това, съвременните производители предприемат мерки за минимизирането на дупките в сиренето.

Филаделфийското кремообразно сирене пък е кръстено на село в щата Ню Йорк, а не на известния град в  Пенсилвания.

Гаудата пък обхваща повече от половината от световното потребление на сирене.

По данни на ФАО през 2004 г. в света са произведени около 18 милиона тона сирене.

Приравнено към населението на света това са около 3 kg сирене на човек. Около една трета от световното производство се пада на САЩ, следвани от Германия и Франция. Италия се нарежда на четвъртото място. Най-големият износител на сирена приравнено във валута е Франция, като интересен факт е, че страната изнася едва 30% от произведеното от нея сирене.

- реклама -