Великобритания брекзит

Седмицата, която ще промени Европа

Един анализ на Пиер Брианкон от “Политико” в една от най-горещите седмици за Европа. Това е седмицата, която ще промени Европа, защото:

  • В рамките само на няколко дена популистът консерватор Борис Джонсън може да се отправи по пътя да стане британски премиер.
  • Радикалното ляво движение Podemos може да се окаже близо до юздите на властта в Испания.

Европа вече не е като тази на твоя баща

Макар никой от тези сценарии да не е сигурен, фактът, че и двата звучат правдоподобно. Каквито и да са резултатите от рефендума в четвъртък във Великобритания за членството на страната в ЕС, европейските правителства и институции ще се изправят пред една отрезвяваща реалност: бурните критики към ЕС са нещото, което е общо между различните европейски популистки, бунтовнически или насочени срещу установените неща и леви, и десни движения.

Испания и Великобритания не са единствените страни, в които традиционната политика се е обърнала с главата надолу. Като се добави към това и:

  • силната изява в Италия на кандидати на „Движението 5 звезди“ (Д5З), основано преди по-малко от седем години от комика Бепе Грило, един от които стана кмет на Рим след местните избори в неделя;
  • допитванията до общественото мнение поставят Франсоа Оланд на четвърто място за първия кръг от президентските избори във Франция следващата година;
  • и крайнодясното движение „Алтернатива за Германия“(АГ), което разтърси германската политика, само една година преди парламентарните избори, когато подкрепата за установените партии , които формират управляващата коалиция, миналия месец падна под 50% в допитванията за първи път от раждането на следвоенната демокрация в Германия.

И това е само от едната страна на Атлантика. А от другата?

Доналд Тръмп, предполагаем кандидат на Републиканската партия за президент, и Бърни Сандърс, който от месеци тормози Хилъри Клинтън от страна на демократите, разстроиха американската политическа система.

Борис Джонсън
Борис Джонсън

Ако британските гласоподаватели решат да се отделят от ЕС, Джонсън, бивш кмет на Лондон и момче от плакатите за „Брекзит“, се превръща в надежден в краткосрочен план конкурент на Дейвид Камерън за ръководството на консервативната партия. Победата за „напускане“ също така може да постави под въпрос бъдещето на Обединеното кралство, въодушевявайки отново исканията на Шотландия за отделяне – възможно също и на Уелс, и , по-малко от две десетилетия след постигането на мир на Острова, и на Северна Ирландия.

Испанското движение PODEMOS може да стъпи върху позицията си на втора по популярност партия и формира или да участвна в управляваща коалиция, след като унижи лявоцентристката Испанска социалистическа работническа партия, която управлява Испания през 23 от 42-те години след завръщането на демокрацията след смъртта на Франко. PODEMOS поддържа исканията на Каталуня за референдум за независимост.

Podemos, Пабло Иглесиас
Podemos, Пабло Иглесиас

А това може да доведе до разпадането на Испания.

Засега нито правителствата в Европа, нито институциите на ЕС видимо не дават знак, че имат планове за действие при сценарии, които само преди шест месеца щяха да изглеждат твърде пресилени.

Някои дори смятат, че не трябва.

Оланд и германският канцлер Ангела Меркел се стараят да отричат, че са планирали да се срещнат или разговарят преди вота във Великобритания. Опитните политици знаят, че няма голяма полза от много напъване да се мисли за събития, които по определение ще включват много неизвестни, за да позволят планиране на реакция в детайли.

Следващият ден

Париж и Берлин обмислят бързо, съвместно изявление, в случай на „Брекзит“, но посланието ще бъде повече политическо, отколкото практично, каза съветник във френското правителство. Само преди няколко месеца двете правителства говореха за „инициатива“, с която да бъде показано, че те все още имат наум своеобразна форма на реформа за ЕС. Вече не е така.

Меркел
Ангела Меркел

Бруно Тертре – Фондация за стратегически проучвания в Париж.:

„Би било важно да има нещо, за да бъде показано наличието на общ подход, но те не могат да имат детайлизиран план за работа по нещо, което ще бъде комплекс с прекалено много непредвидими аспекти“, каза 

Предвид настоящото настроение на евроскептицизъм или евроалергия – да използваме назаем израз на бившия френски премиер Юбер Ведрин – малко вероятно е някое правителство да избере сегашния момент, за да настоява за още повече европейска интеграция. Този път „повече Европа“ не беше издигнато като отговор на много проблеми на Европа, както в миналото.

Чарлс Грант, директор на Центъра за европейска реформа в Лондон.:„Мисля, че цялата идея за европейски федерализъм току-що умря и сега е време правителствата на ЕС и институциите, които са толкова далече от връзката с гласоподавателите, да спрат и да помислят: Какво не е наред с този проект?“

Извън последиците за вътрешната политика на Великобритания, непосредствената грижа на другите европейски правителства ще бъде да се избегне възможна зараза и да се справят с криза на финансовите пазари, която би могли да последва след гласуването на „Брекзит“.

Правителствата от ЕС, както винаги, ще разчитат на техните централни банки – Британската банка и Европейската централна банка – за справяне с вторичните трусове на капиталовите и валутни пазари, но нито Марк Карни, нито Марио Драги, хората, които ръководят тези две институции, могат да им помогнат много при политическите трусове.

Меркел, Оланд и Мартин Шулц
Меркел, Оланд и Мартин Шулц

И Париж, и Берлин вече са изпратили сигнали, че ще се погрижат да направят така, че на практика излизането на Великобритания от ЕС  да не е лесно, с цел възпиране на страните, които могат да бъдат изкушени, в близко или далечно бъдеще, да подражават на Великобритания. Необходимо е да се „действа бързо, за да се избегне и в други страни да започне подобен процес“, каза директно френския министър на икономиката Емануел Макрон петък в интервю по радиото.

По принцип правителствата от ЕС трябва да намерят начин да „доставят това, което очаква средната класа: икономически и социални резултати и перспективата, че техните деца ще бъдат по-добре, отколкото те са сега“, каза Паскал Лами, бивш европейски комисар и председател на Световната организация на труда.“Това беше в основата на консенсуса през последните години. Вече не е.“

„В този контекст идеята, че някои от тях са облагодетелствани силно, докато други са оставени встрани, е мощен източник на политическо безсилие“, добави Лами, като посочи, че теми като неравенството и корупцията са също толкова важни за новите политически движения като противопоставянето на икономически ограничения.

Заразата от референдума

Част от риска от зараза е идеята на самия референдум. Британският вот даде идеи на политиците в целия ЕС, които имат желание да покажат на избирателите, те ще имат думата за бъдещето на Европа.

Откакто хората започнаха директно да бъдат консултирани относно проекта на Конституция на ЕС преди повече от десет години, резултатът почти никога не е бил добър за европейската идея. Конституцията е отхвърлена от самите французи през 2005.

Лесно е за кандидати, надпреварващи се за пост, да обещават да се консултират с обществеността, ако и когато те бъдат избрани. Но необходимостта да се консултират с избирателите е също една от причините повечето правителства да се откажат от идеята, че Европейският съюз трябва да бъде закрепен с нов договор в най-скоро време.

Стои и въпросът каква роля могат да играят в новия климат, пропит от европредпазливост, сегашните институции на ЕС – Комисията и Европарламентът.

Вивиен Пертусо, Френския институт за международни отношения.

„Има разбиране, че Европа се е променила много по-бързо от своите консервативни, бавно движещи се институционални органи“

Според Центъра за европейска реформа в Лондон, един от резултатите от „Брекзит“ може да бъде възраждане на старата френска концепцията за „Europe des patries” или Европа на нациите.

Институциите на ЕС, каза той, трябва да работят, за да възстановят загубената си легитимност в постигането на реални резултати – на единния пазар, цифровата икономика, или проблема с бежанците.

Година преди важните национални избори във Франция и в Германия е ясно, че Оланд и Меркел не търсят някакви по-големи идеи.

- реклама -