Мутафчийски, жена, коронавирус

Седми случай на коронавирус у нас

Седми случай на коронавирус у нас.

Пациентът е 62-годишна жена, наша колежка, която не е контактувала с нито един пациент.

Това заяви генерал-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на оперативния щаб.

„Последното й посещение на работното й място е на 23 февруари. След това тя е посетила два конгреса – един в Англия и един в Испания. Завърнала се е преди няколко дни в България със симптоми на грип. Жената не е в особено тежко състояние. Постъпила е в Инфекциозната клиника на ВМА“, каза още той и добави, че нейната диагноза е потвърдена в две лаборатории още днес. „Това ни дава основание да твърдим, че тя е положителна за коронавирус“, заяви проф. Мутафчийски.

Той обясни, че още с постъпването й са издирени контактни лица. Те ще бъдат поставени под карантина от столичната РЗИ.

Пет проби от Стара Загора за коронавирус са отрицателни.

„Към днешния момент във ВМА лабораторията са заложени 40 проби. Едната от тях е положителна, две са съмнителни и подлежат на потвърждаване в утрешния ден, останалите са отрицателни. В националната лаборатория са заложени 54 проби, една е положителна. Всъщност положителната проба, за която говорим е на едно и също лице. Във Варна има 18 проби, които ще бъдат готови към 20.00 часа“, заяви директорът на ВМА.

Проф. Мутафчийски изказа съболезнование на близките на починалата 66-годишна жена. Той заяви, че лекарите в „Пирогов“ продължават да се борят за живота на нейния съпруг, който е на 74 години. „Усилията на нашите колеги от „Пирогов“ не са се увенчали с успех, въпреки положените усилия. Състоянието на нейния съпруг е също влошаващо се, но той все още не е интубиран, а е с маска за подаване на кислород“, каза началникът на ВМА.

- реклама -