Седми ден блокада на АМ „Тракия”, миньорите не отстъпват

Седми ден блокади на миньори и енергетици. Остават затворени магистрала „Тракия“ край Стара Загора, Проходът на Републиката, както и пътят Гълъбово-Раднево, Раднево – Нова Загора и главният път „Русе-Свиленград“, в района на с. Главан.

Протестите си прекратиха само енергетиците от ТЕЦ Бобов дол, Дупница и Перник. След като споразумението беше одобрено от парламента, те

вдигнаха блокадите на магистрала „Струма“.

Колегите им от „Тракия“ обаче ги обвиниха в предателство и отказаха да пуснат движението край Стара Загора. Те дадоха заявка, че

няма да освободят пътя,

въпреки приключилите вчера дебати в Народното събрание. Демонстрантите опънаха още шатри и палатки. По думите им недоволството ще е безсрочно, докато не се изпълни основното искане – Териториалните планове да бъдат оттеглени.

След бурни дебати на извънредно заседание,

парламентът подкрепи споразумението

между кабинета, управляващите партии и протестиращите.

„За“ гласуваха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Опозицията в лицето на „Възраждане“, БСП и ИТН се обявиха „против“. Срещу споразумението гласуваха и двама депутати от ПП-ДБ и един от ГЕРБ-СДС.

В документа е записано, че топлоцентралите ще продължат да работят на пазарен принцип докато им позволява да си плащат скъпоструващите въглеродни емисии. Също така бе прието да ес изготви нова енергийна стратегия с хоризонт 2050. Анонсираното по-рано създаване на Държавно предприятие, което да рекултивира въглищните райони се отменя.

Още по темата:

- реклама -