сн. БГНЕС

Седем души са убити в Ню Делхи по време на протест, съвпадащ с първата визита на Доналд Тръмп

Седем души бяха убити в Ню Делхи при протести срещу спорния нов закон за гражданството на Индия. Размириците съвпаднаха с първото официално посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп в страната.

сн. БГНЕС

Полицай и шестима цивилни са загинали по време на сблъсъците между привърженици и противници на закона, съобщи Би Би Си. По улиците са били запалени автомобили.

Според недоволните, законът е насочен срещу 200 милиона мюсюлмани в Индия.

сн. БГНЕС

Наблюдатели смятат, че инцидентите са затъмнили „блясъка” от посещението на американския държавен глава.

сн. БГНЕС

Приетите от индийския парламент поправки в закона за гражданството позволява на немюсюлмани – бежанци от съседните Афганистан, Пакистан и Бангладеш да получат индийско гражданство по облекчена процедура, ако са жертва на режима в своите страни. Това предизвика недоволството на индийските мюсюлмани, които смятат, че поправките нарушават конституционните разпоредби и дискриминират част от гражданите на официално светската държава по религиозен признак.

Жителите на североизточните индийски щати се опасяват, че поправките ще докарат при тях легално милиони граждани от Бангладеш, което не е в интерес на местното население.

Опозицията обяви, че законът има дискриминиращ характер, защото лишава мюсюлманите от възможността да получат индийско гражданство, а религиозната принадлежност не би трябвало да е условие за това.

- реклама -