Австрия

Себастиян Курц поиска спиране на преговорите с Турция за членство в ЕС

Поради анулирането на резултатите от кметските избори в Истанбул, австрийският канцлер Себастиян Курц поиска прекратяването на преговорите за присъединяването на Турция към Европейския съюз /ЕС/.

„Тези, които не приемат демокритичните избори, нямат място в ЕС. Необходимо е ЕС да се отнася честно с Турция, която от години се отдалечава от него и все повече не изпълнява условията за предприсъединителни преговори. В тази страна съществуват системни ограничения на свободата на словото и мненията“, каза още Курц.

Още снощи ЕС разкритикува решението на Върховната избирателна комисия на Турция да анулира резултатите от изборите за кмет на Истанбул и да организира ново гласуване на 23 юни.

В съвместно изявление ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан подчертаха, че решението противоречи на самата идея за демократичен изборен процес.

Малко след като решението на комисията стана ясно турски граждани, живеещи в различни части на Истанбул, включително Бешикташ, Кадиккьой, Сисли, посрещнаха решението ѝ с протести и чукане на тенджери и тигани. Протестите започнаха след 22 часа вчера и в тях се включиха и шофьорите, които натискаха клаксоните на автомобилите си.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу също осъди решението на избирателната комисия наричайки го „предателско”.

Имамоглу, представляващ основната опозиционна Републиканска народна партия, се обърна към хиляди поддръжници в центъра на Истанбул вчера вечерта и каза: „Те се опитват да върнат изборите, които спечелихме … Може би сега сте разстроени, но никога не губите надеждата си.“

В същото време говорител управляващата партия на президента Реджеп Таийп Ердоган заяви, че решението на съвета е победа за демокрацията.

„Анулираният вот за кмет на Истанбул е „победа за демокрацията… Решението за организиране на нови избори е направено заради факта, че някои членове на избирателните комисии в избирателните секции не са държавни служители и защото 22 протокола са празни и не са подписани. Решението на Върховния избирателен съвет доказва, че сме прави и сегашното заседание [на Съвета] също реши да лиши [избрания кмет Екрем] Имамоглу от мандата му“, заяви, представител на управляващата партия .

- реклама -