Себастиан Курц, Кристиан Керн Австрия избори предсрочни

Себастиян Курц настоя нелегалните мигранти да бъдат спирани още в Африка

Канцлерът на Австрия Себастиян Курц предложи да се предоставят на Агенцията за контрол на външните граници на ЕС /Фронтекс/ пълномощия за борба с нелегалната миграция в трети страни със съгласието на техните власти. Той каза това в интервю за вестник „Велт ам Зонтаг“. По думите на канцлера европейските граничари трябва да сложат край на мръсния бизнес с трафиканти на мигранти и да не допускат техни плавателни съдове да извършват опасни курсове в Средиземно море.

Сътрудници на „Фронтекс“ трябва да са упълномощени да задържат незаконни мигранти на външните граници на Евросъюза, да оказват помощ на мигрантите и да ги експулсират, каза той.

Курц заяви, че Австрия не одобрява въвеждането на задължителни квоти за прием на бежанци в страните от ЕС, особено, ако те не отчитат притока на мигранти от предишни години. „В основата на една дееспособна държава е правото сама да решава кого и колко души ще приема“, подчерта Курц.

Той изрази опасения, че проблемът с миграцията подрива единството на ЕС. „Западът се кара на Изтока, Северът се оплаква на Юга и обратно. Наблюдавам това с голяма тревога“, каза Курц.

- реклама -