Себастиан Курц печели изборите в Австрия, 5 партии влизат в парламента

Младият консервативен лидер Себастиан Курц е на път да застане начело на Австрия след проведените в неделя избори за парламент

Гаранция му дава стабилното първо място на консервативната Австрийска народна партия. Тя става най-голямата парламентарна група. Нейният лидер ще получи правото да сформира правителство и най-вероятният канцлер (премиер) ще бъде председателят на партията и сегашен министър на външните работи Себастиян Курц.

Неговата „Австрийска народна партия” печели 31,6 на сто от гласовете, но ще трябва да потърси партньор за коалиция. Много вероятно е това да бъде крайнодясната „Партия на свободата”, която се обявява за строга имиграционна политика.

Първото място със значителна преднина, според данните на властите, е за АНП с 31,4% и вероятни 61 депутатски мандата. Второ място е за дясната Австрийска партия на свободата с Хайнц Кристиян Щрахе с 27,4% и вероятни 53 мандата. Социалдемократите (СДПА) на канцлера Кристиян Керн е едва трета с 26,7% или 52 депутатски места.

На четвърта позиция е „Нова Австрия“ с 5% и девет места в парламента, пета, вместо „зелените“ влиза „Списъка на Петер Пилц“ с 4,1% и осем депутати. Участието в неделните избори в Австрия е 67,6%

- реклама -