Австрия, мерки, локдаун, Себастиан Курц

Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че подава оставка

Австрийският канцлер Себастиян Курц обяви, че подава оставка, на фона на антикурупционно разследване на прокуратурата срещу него.

По-рано прокуратурата на Австрия потвърди, че води разследване по отношение на Курц и девет негови приближени по дело за корупция и вземане на подкуп.

Канцлерът Себастиян Курц е обвинен, че с пари на данъкоплатците е финансирал медийна кампания за изграждането на положителен образ, помогнал му първо да оглави консервативната „Народна партия“, а след това да стане канцлер. Един милион и триста хиляди евро за две години – толкова е струвала кампанията, включваща публикуването на данни от несъществуващи социологически проучвания в негова полза. Резултатът е впечатляващ – от 18 процента през 2016 година подкрепата за партията на Себастиян Курц скача на 35 процента, след като той е избран за лидер. „Сензация“ пише в голямо заглавие таблоидът „Österreich“, публикувал манипулираната социология.

За първи път в историята на Австрия прокуратурата обискира канцлерството. Влиза и в централата на „Народната партия“, във финансовото министерство и в редакцията на таблоида. „В сравнение с това, Ибиса е малък остров в Средиземно море“, коментира политологът проф. Петер Филцмайер, намеквайки за корупционната афера на бившия вицеканцлер на Себастиян Курц.

В разследването си прокуратурата стъпва върху разменени текстови съобщения между Себастиян Курц и негови най-близки съветници.

Източник: Риа Новости

- реклама -