Себастиан Курц, Кристиан Керн Австрия избори предсрочни

Себастиан Курц категоричен: Незабавно да се прекратят преговорите за членство на Турция в ЕС

Себастиан Курц призова: Незабавно да се прекратят преговорите за членство на Турция в ЕС

Австрийският външен министър Себастиан Курц заяви днес по повод издаденото от Турция предупреждение към нейни граждани да бъдат внимателни при пътувания в Германия, че преговорите за членство на Турция в ЕС трябва незабавно да бъдат прекратени, предаде Танюг.

„Предупреждението за пътуване в Германия от страна на Турция е поредното доказателство, че преговорите за присъединяване на тази страна към ЕС трябва веднага да се прекратят. Би било грешка да се продължат преговорите с Турция“, каза Курц.

Австрийският министър подчерта, че Турция от години се отдалечава от Европейския съюз, а от опита за преврат миналата година е арестувала или отстранила от работа над 100 000 души, с което нарушава критериите от Копенхаген.

Той каза, че ще продължи последователно да настоява за прекъсване на преговорите и се радва, че сега се забелязва и промяна в мисленето на кандидата за германски канцлер Мартин Шулц и германския външен министър Зигмар Габриел.

Той добави, че прекратяването на преговорите с Турция ще означава, че ЕС вече няма да дава на Турция предприсъединителна помощ, която възлиза на 4,4 милиарда евро.

„Колкото повече чакаме, толкова повече пари ще плащаме на Турция“, изтъкна Курц.

Източник: БТА

- реклама -