курц

Себастиан Курц и харизмата: Какво подтиква младите лидери към управлението?

Мнозина го определят като вундеркинд. Само на 31 години консерваторът Себастиан Курц е напът да стане най-младият лидер в Европа, след като даде изцяло нов облик на Австрийската народна партия.

Всеки детайл е от изключително значение за младия политик, за да изкачи върха на политическата власт.

През 2011-та година г-н Курц позира върху джип за кампанията „Black is Cool“ – тогава цветът на партията му е черен. Но за изборите, в които се очертава като ясен победител, той заменя черното с тюркоазено.

Новият цвят очевидно работи. Но какво друго тласка харизматичните млади политици към властта през последните години?

Нестихваща амбиция

По-рано тази година Франция избра за свой президент Еманюел Макрон, само на 39 години, който направи коренна промяна в политиката, основавайки нова либерална партия – Република, напред! (La République En Marche!). Само няколко седмици след президентския вот партията му триумфално печели парламентарните избори.

Макрон статус фейсбук български

Той е най-младият държавен глава на Франция след Наполеон.

През 2014-та година Италия се сдоби с най-младия си министър-председател Матео Ренци, тогава на 39 години. Подобно на г-н Макрон, Ренци никога преди това не е служил в парламента и е начинаещ в националната политика.

Матео Ренци мегранти Италия бюджетен дефицит

Но малката Естония засенчи тези примери. Политическата амбиция на Таави Рийвас, който понастоящем е на 38 години, го направи министър-председател в периода 2014-2016-а година.

Успехите на тези политици доказват, че гласоподавателите търсят много повече от просто опит. Младостта и харизмата, заедно с убедителното ораторство по време на политическата кампания, очевидно са от голямо значение.

Някои се опасяват, че в дигиталната епоха стилът надделява над политиката.

„Те изглеждат ловки, но дали наистина са такива“, пита Кадри Лийк, естонски политически експерт в Европейския съвет за външни отношения.

Тя изразява съжаление за „тенденцията да се вярва, че всичко опира до PR, представяне, речи и партийна политика.“

Медийно привличане и спортна натура

Елегантната небрежност на Себастиан Курц показва, че младите австрийци копнеят за политически промени.

Разкопчаната яка и преметнатата назад коса придават младежки вид – не като закоравялата австрийска традиция мъжете да се обличат в сиви костюми.

Себастиан Курц, Еманюел Макрон и Матео Ренци се издигат чрез установени партийни структури, но успяват да убедят избирателите, че те са „глътка свеж въздух“, заявявайки намерения да извършат сериозни реформи.

Софи Гастон, заместник-директор на бритаския Demos, споделя, че този нов род политици „проявява разбиране към модерните убеждения, когато става дума за кампания – особено схващането им за социалните медии и как да ги свържат с избирателите.“

курц
Снимка: ECONOMIC

„Но точно това им навлича отхвърлянето от множество гласоподаватели, особено след финансовата криза през 2008 г.“, допълва Гастон.

Техните комуникативни умения успяват да овладеят крайнодесните и крайнолевите популистки партии, които, според г-жа Гастон, бързо навлизат в социалното пространство.

По време на президентската си кампания през 2008-ма Барак Обама е заснет да играе баскетбол в Индиана. Като президент често е забелязван на голф игрището, което звучи като клише за американските президенти.

курц
Снимка: РИА

Президентът Макрон играе тенис в инвалидна количка през юни тази година.

Много световни лидери са хващани да спортуват, включително и канадският министър-председател Джъстин Трюдо.

Канада

Новаторска риторика

„Живеем във време на общо недоволство от политическото статукво“, споделя Катрин де Врайс, експерт по европейска политика в университета в Есекс.

Тя допълва, че десетилетия наред политиците трябва да си проправят път към партийните редици, но това вече не е така.

Младостта е предимство, както визията и волята за промяна в системата.

Така че „приемният изпит“ на политиците е доколко думите им отговарят на техните действия.

Източник: BBC

- реклама -