Себастиан Курц, Австрия, Ердоган, мигранти, ЕС, Гърция

Себастиан Курц: Действията на Турция са нападение срещу ЕС и Гърция

Нахлуването на 13 хиляди мигранти към турско-гръцката граница е организирано умишлено от Ердоган с цел изнудване на Европейския съюз.

Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц на пресконференция след проведената извънредна среща, посветена на мигрантската криза, съобщи „ое24”.

Австрия възприема това като „злонамерена провокация” от страна на турския президент.

Страната ще предостави хуманитарна помощ в размер на 3 милиона евро за хората от района на Идлиб.

Поведението на Ердоган е „атака срещу ЕС и Гърция”.

Някои от хората от турската страна са откарани с автобуси и с лъжливи обещания до границата, където само преди седмица нямаше „хуманитарна криза“. Това е „организирана атака“, заяви Курц.

На пресконференцията присъстваха вицеканцлерът Вернер Коглер и министърът на вътрешните работи Карл Нехамер.

Тримата представители на правителството бяха единодушни, че ЕС трябва да се противопостави на този „опит на Ердоган за изнудване“.

Според тях, турският президент злоупотребява с мигрантите по „нечовешки начин”. Хората, които сега са изведени на границата, не са бежанци, дошли сега от сирийския кризисен район Идлиб, а от доста време живеят в Турция. Турция е приела около 3,5 милиона бежанци, за което е получила финансова подкрепа от ЕС.

За Идлиб ще бъде предоставена сумата от3 милиона евро от фонда за бедствия, съобщиха от правителствената централа. В сътрудничество с Международната организация на червения кръст и Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) те ще бъдат използвани на място с конкретна цел.

По отношение на критичната ситуация с бежанците и мигрантите на гръцките острови, канцлерът напомни, че ЕС вече е предоставила милиарди евро помощи на Гърция за справяне с този въпрос. Външният министър Шаленберг ще проведе днес разговори в Атина, за да разбере, от каква помощ има спешно необходимост.

От 2015 г. насам Австрия вече е сериозно обременена във връзка с въпроса за бежанците и мигрантите. Има проблеми с интегрирането на мигрантите на пазара на труда. При приемането само на жени и деца трябва да отчитат последиците от имигриране на цели семейства, следователно не може да бъдат приемани повече хора.

Министърът на вътрешните работи отправи апел към всички мигранти, които биха искали да отидат в ЕС или Австрия: „Няма да ги приемем, няма смисъл да идват“.

Друг акцент е засилената защита на външните граници на ЕС, за да се избегне ситуацията с бежанците от 2015 г.

Австрия би подкрепила по-нататъшни мерки на агенцията за защита на границите на ЕС FRONTEX за подпомагане на Гърция. Досега там са разположени 14 държавни служители от Австрия. В момента се разработва план относно това, какъв допълнителен принос могат да има държавите-членки.

Евентуален провал с охраната на границите на ЕС може да има фатални последици, предупреди Курц.

„Ако сега се поддадем на турския натиск, ако президентът Ердоган сега е победителят, който решава дали десетки хиляди хора ще щурмуват Европейския съюз или не, тогава ще последват стотици хиляди и Европа без вътрешни граници ще бъде история”.

- реклама -