Себайстиан Курц Западни Балкани българско европредседателство

Себастиан Курц: Българското председателство отвори нова ера в значението на Западните Балкани

В реч пред Европейския парламент австрийският канцлер Себастиан Курц приветства завръщането на Западните Балкани в центъра на европейските събития и подчерта значението на разрешаването на спора за името в този контекст.

Себастиан Курц се обърна към европейските депутати в Страсбург тази сутрин като част от дебата за австрийското председателство на ЕС през последните шест месеца на 2018 г. Канцлерът очерта постиженията и приоритетите на председателството на страната си и благодари на всички европейски институции.

Говорейки за третия приоритет на австрийското председателство – политиката на съседство, Курц заяви: „Като австриец съм много благодарен, че Западните Балкани се върнаха в центъра на събитията в ЕС“.

„Много е важно да имаме силни държави в Западните Балкани, беше много важно да се разреши спорът за името на Македония, както и спорът между Сърбия и Черна гора, който е много важен за европейската перспектива“, каза Курц.

Канцлерът благодари на българското председателство, което, каза той, „отвори нова ера на отдаване на по-голямо значение на Западните Балкани“.

- реклама -