Себастиан Курц, атентат, терор, Виена, Австрия

Себастиан Курц: Австрия ще защити своите ценности, ислямисткият терор иска да раздели обществото ни

„Републиката и народа станаха обект на брутална терористична атака”.

Това заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц в специално обръщение към нацията.

Той съобщи, че по време на атентата във Виена снощи бяха убити хладнокръвно четири цивилни лица. По време на нападението беше прострелян полицай. Други 14 човека бяха ранени, някои от които тежко.

„Атаката беше насочена срещу всички нас – това беше атака срещу свободното ни общество”, каза Курц.

Той предупреди, че Австрия ще защити своите ценности, „а всички, които имат нещо общо със срамния акт, ще бъдат преследвани от закона”.

„В същото време не трябва да падаме в капана на терористите. Врагът – ислямисткият терор, иска да раздели обществото ни. Но ние няма да дадем възможност на тази омраза да се разпростре. Нашите врагове никога не са членовете на една религиозна общност, а терористите. Това не е война между християни и мюсюлмани, нито между австрийци и мигранти”, заяви канцлерът.

Той благодари на силите за сигурност и „на другите хора, които благодарение на смелостта си спасиха човешки животи”. Борбата срещу тероризма и ислямизма сега трябва да се води заедно с международните партньори.

„Ние никога няма да забравим жертвите на вчерашния атентат и ще защитаваме своите ценности”, заяви Курц в края на речта си.

- реклама -