СДВР: Задържани са 12 лица при премахването на палатковите лагери в София, полицията няма да допусне ново блокиране на кръстовища-СНИМКИ, ВИДЕО

Около 4:15 часа тази сутрин служители на МВР започнаха да премахват блокадите от кръстовищата София. Задържани са 12 души.

През нощта бе проведена специализирана полицейска акция за премахване на палатки, тенти и други предмети и вещи от пътните платна на три столични кръстовища, съобщи зам.-началникът на „Охранителна полиция“ Тони Тодоров на извънреден брифинг в СДВР.

ректората блокада
Снимка: БГНЕС

„От началото на протестите сме подчертавали, че те не са заявявани и са нерегламентирани. След това вече ставаше въпрос за актове на гражданско неподчинение.

 Категорично заявявам, че физическа сила беше използвана само срещу едно лице на площад Орлов мост, което категорично е отказало да се отстрани от платното. Самото лице няма претенции към нас, беше хванат под мишници и изведен от кръстовището.  Това заяви Тони Тодоров.

рпу арестувани
Снимка: БГНЕС

12 са задържани, 8 от тях са в Първо РПУ за неизпълнение на полицейски разпореждания – отказали са да напуснат кръстовището, и три лица са отведени за установяване на тяхната самоличност. На 8-те ще бъдат съставени актове. Лицата започват да излизат вече от Първо РПУ.

След толкова дни на протести, в СДВР в последната една седмица са постъпили стотици сигнали и жалби от граждани. Една от жалбите е с 422 подписа на граждани, недоволни от създалото се блокиране на кръстовища, и дебело подчертавайки в своята жалба, че се ограничава свободното право на придвижване, което е Конституционно право. Протестите също са право на всеки, но то е уредено с определени подзаконови нормативни актове и по определен ред и начин. Затова предприехме действия по възстановяване на обществения ред и движение, за да гарантираме правото на гражданите, чието мнение се различава от това на протестиращите.

Всички арестувани ще бъдат освободени след съставяне на актове за полицейско разпореждане.

оплов мост падане на блокада
Снимка: БГНЕС

Гражданското недоволство, което се излива и към нас, и към хората, блокирали кръстовището, може да ескалира.

Собственикът на микробуса на „Майките ни убива“ е отказал да премести буса, затова се наложи да бъде репатриран и паркиран на наказателен паркинг в Подуяне. След наказателна глоба той може да бъде прибран от собственика си. Собственичката е казала, че няма ключове у себе си.

Оттук нататък няма да позволяваме престоя на такива преместваеми обекти по кръстовища, ще осигурим правото на гражданите да се придвижват свободно“, категоричен бе Тодоров.

Вчера имаше подадени две жалби в СДВР относно конференцията от ГЕРБ, единият от жалбоподателите е потърсен от СДВР, а другият е дошъл на място, но работата по случая продължава и към този момент, след края й ще бъде оповестена повече информация. И от ПП ГЕРБ има подадена жалба.

1 рпу арестувани блокада
Снимка: БГНЕС

Пиарът и собственик на сайтове за фалшиви новини Арман Бабикян, който е и част от т.нар. „отровно трио“ е бил задържан по време на полицейските акции за премахване на палатковите блокади на Орлов мост тази нощ. Това съобщиха от триото във фейсбук страницата си.

„Арман Бабикян е задържан и отведен в 1-во районно управление – София. Жандармерията е в трите лагера. Има и други задържани“, написаха те. По-късно в друга публикация от триото обясняват, че не им дават никаква информация и вече два часа не пускат Бабикян от районното. На място там са бившата омбудсманка Мая Манолова и лидерът на „БОЕЦ“ Георги Георгиев.

 

Всъщност Бабикян е бил отведен в районното, където са му съставили акт за нарушение на Закона за движение по пътищата, съобщи Нова телевизия и показа бабикян с кафе пред управлението. Репортерът предава, че Бабикян и цялото трио са пред районното заедно с Мая Манолова, за да настояват за освобождаване на задържаните. Бабикян даже е говорил и е казал, че раздигането на блокадите ще предизвика по-големи протести.
1 рпу арест протестиращи
Снимка: БГНЕС
1 рпу арестувани протестиращи
Снимка: БГНЕС
- реклама -