СДВР: Срещу българската полиция не бяха изправени мирни граждани, а криминален контингент и ултраси

На 27 служители на МВР са отведени в болници за оказване на помощ. На над 100 полицаи е оказана медицинска помощ на място заради използване на лютив спрей от протестиращите. Това заявиха от СДВР след днешния протест в София.

„Срещу българската полиция днес беше изправен криминален контингент и ултраси, доведени от провинцията. Лица с маски и с противогази използваха лютив спрей срещу полицаите. Полицията използва помощни средства, които са изцяло в правомощията им, заяви старши комисар Хаджиев по повод днешните протести и сблъсъци на площада“, коментира директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

По униформените са летели камъни, павета и метални пръти.

протести, арест, полиция, жандармерия, напрежение
Снимка: БГНЕС

„Над 35 лица бяха задържани и отведени в столични РПУ-та. Голяма част от тях са от политическа партия, за която прокуратурата поиска заличаване. Те са с криминални досиета“, съобщи още Хаджиев, визирайки ПП Възраждане.

Той подчерта, че действията на столичните полицаи по време на протестите днес са изцяло в законовите им правомощия.

Снимка: БГНЕС

„Дори бих казал, че на моменти са пасивни. С цената да понесат поражения върху самите себе си полицаите успяха да запазят гражданския мир. Въпреки нашите многобройни призиви за спазване на законоустановения ред и разположените на първа линия колеги с жълти жилетки, което е знак за противопоставянето ни на агресивно поведение от страна на полицията, не срещнахме разбиране и се търсеше директен сблъсък пот страна на протестиращите с органите на полицията“, добави ст. комисар Хаджиев.

- реклама -