СДВР

СДВР: Протестиращите по кръстовищата нарушават закона, шофьори търсят саморазправа

Само намесата на полицията предотвратява саморазправите на гневни шофьори, блокирани по столичните кръстовища от протестиращи.

Това стана ясно по време на брифинг на СДВР.

„Увеличава се броят на възмутените и афектирани граждани, които биват блокирани в тези кръстовища и претендират за нарушени права и интереси. Те са склонни на по-крайни действия и единствено присъствието на полицейските органи предотвратяват възникването на саморазправи. Не са редки случаите, при които протестиращите създават предпоставки за възникване на ПТП, като застрашават живота и здравето си и това на водачите на МПС.

Това каза началникът на отдел „Охранителна полиция“ при СДВР комисар Радослав Стойнев.

сн. БГНЕС

Той бе категоричен, че протестиращите по кръстовищата са нарушите на Закона за движение по пътищата. Комисар Стойнев уточни, че снощи около 21 часа са били блокирани 11 ключови кръстовища в София. Протестиращите се освободили движението по „Орлов мост“ чак 30 минути след полунощ.

Няма арестувани при снощното напрежение пред БНТ.

В петък вечерта недоволни граждани бяха блокирали входовете на националната телевизия в опит да не пуснат от нея да излязат председателите на ПГ на БСП Корнелия Нинова и на ГЕРБ Даниела Дариткова. От полицията бяха категорични, че са хвърляни бутилки и кенчета с бира.

КАКВО СЕ СЛУЧИ ПРЕД БНТ – ЧЕТЕТЕ ТУК

„През сградата на БНТ се събра по-голяма група от хора. От страна на протестиращите бяха предприети действия по блокиране на входовете на Националната телевизия и на прилежащите улици посредствотм изваждане на контейнери за смет. Целта на тези мероприятия беше възпрепятстване на излизането на председателите на двете по-големи парламентарни групи от сградата на БНТ, където са участвали в предаването „Панорама“, заяви Стойнев.

Около полунощ двете дами по собствена преценка са отказали охрана и са напуснали сградата на телевизията една след друга.

„Видимо от събралото се множество беше изразена силна вербална агресия срещу тях. Имаше хвърляне на бутилки и кенчета и това наложи намесата ни, за да бъдат изведени лицата от периметъра. Едно от лицата беше блокирано в автомобила, с който беше дошло. Автомобилът и лицето бяха изведени от периметъра благополучно. Намесата ни се наложи заради демонстративното възпрепятстване на свободното им придвижване. Това застрашава живота и здравето на лицата. Няма как да не предприемем действия по осигуряване на безопасността им. От страна на полицейските органи не е използвана физическа сила освен изграждането на кордони и на моменти изтласкване на част от протестиращите“, допълниха още от СДВР.

- реклама -