СДВР: Поведението на протестиращите снощи беше недостойно

Поведението на протестиращите беше недостойно.

Това заяви Тони Тодоров, зам. – началник на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР.

Припомняме, снощи на кръстовището на Софийския университет, автомобил се опита да премине, но беше спрян от протестиращите.

„В 21.50 на кръстовището пред СУ при наличието на 7-8 души протестиращи, които бяха блокирали движението, решихме да говорим с тях да освободят кръстовището, за да може хората да се приберат по домовете си безпрепятствено. След тази наша акция протестът беше прекратен“, заяви Тодоров.

протести, кола младеж

„Пускайки движението, в кръстовището пред Университета се озова автомобил, който беше обграден от присъстващите хора, които прииждаха дори от тротоара. Движението на кръстовището беше освободено.

При тази ситуация възникна инцидент, при който водачът реши да даде заден, за да напусне кръстовището без никакви претенции. Чу се вик, момче от протестиращите съобщи, че автомобилът е минал през крака му. Започна словесна схватка между водача, протестиращите и между нас, може да се каже, че възникна напрежение. Пострадалият беше закаран и прегледан в ИСУЛ, а водачът беше тестван за наличие на алкохол и наркотици в кръвта. Тестовете бяха отрицателни.

Всичко това продължи до 01.15 ч., като през цялото това време водихме диалог с хората да пуснат автомобила, като молихме и свидетели на случката да дойдат в Първо РПУ. Уви, свидетели на случката така и не се появиха. На място не беше установено нарушение от страна на водача.

В момента се преглеждат камери, за да бъде установено има ли нарушение.

По автомобила бяха хвърляни кенчета от бира, кал, и други предмети. Това поведение е недостойно, заключи Тодоров.

От СДВР призоваха ако протестът довечера има организатори, да се срещнат с полицията, за да се уговори начинът на провеждането му. До момента нито един от протестите не е проведен с уведомление“, подчерта Тодоров.

От полицията отново призоваха за ред на протестите и съгласуване, тъй като в момента те са нерегламентирани.

„Ние от първия ден сме в гражданско неподчинение, а те сега говорят за това. Ние сме в такова от началото, защото не се спазват правилата от старта на тези действия“, казаха от СДВР и заявиха, че са подготвени за обявените довечера по-мащабни действия на уличните акции.

За инцидента пред Народния театър пък стана ясно, че се касае за частен случай и няма общо с уличните метежи.

- реклама -