СДС, позиция, максимален осигурителен праг

СДС се обяви категорично против планираното увеличение на максималния осигурителен праг

СДС категорично не приема идеята на бъдещата четворна коалиция за увеличение на максималния осигурителен доход. Това се посочва в позиция на партията.

С нея „сините“ подкрепят недоволството на IT сектора у нас срещу плановете на служебния кабинет отново да натовари с най-големи разходи бизнеса, който носи най-голяма добавена стойност у нас.

Ето какво се казва в позицията на партията:

„Да повишиш размера му, особено в условия на криза, означава:

– Да отнемеш едно от малкото предимства на българския бизнес.

– Да смачкаш допълнително конкурентоспособността на българските фирми, които и без това са на опашката в ЕС.

– Да обезсърчиш най-предприемчивите и най-инициативните, които без друго плащат най-високите вноски, и то редовно, и поемат най-голямата тежест и към момента.

– Да попречиш за утвърждаването на най-важната прослойка за всяка претендираща за добър стандарт държава – средната класа.

– Да принудиш високо квалифицирани специалисти, които останаха или се върнаха в България заради високите заплати в техния сектор, да потърсят работа в чужбина.

Затова ние, от СДС, заставаме категорично в подкрепа на декларацията на IT сектора за запазване на максималния осигурителен доход на 3000 лева. Родният бизнес има нужда от подкрепа, а не от допълнителни затруднения.

Носителите на промяната би трябвало да са наясно с това. За съжаление, тяхното предложение за повишаване на максималния осигурителен доход, говори за сериозно разминаване между предизборни обещания и следизборни намерения!

Промяната вече е ясна – започна с увеличение на осигурителната тежест! Дали ще са доволни хората, които ги подкрепиха?!“, се казва още в позицията.

- реклама -