СДС марка адвокат Бозаджиев

СДС: Паметникът на ремсистите е провокация и обида към демокрацията

С гневно открито писмо реагира СДС на паметната плоча на ремсистите, открита в столичния район „Изгрев“. Партията настоява Столична община да обяви по каква процедура е възстановен мемориалът. „СДС изразява огромното си възмущение от провокацията на Делян Георгиев, кмет на район „Изгрев“. С неговото разрешение е възстановена плочата на комунистическите терористи, известни като „Петимата от РМС“, до Народно читалище „Добри Чинтулов -1935“, се казва в писмото.

Според СДС Делян Георгиев „показва неадекватност и изглежда като едно недоразумение в българската политика. Да героизираш обучавани в СССР организатори на антидържавни и партизански акции, довели до терор и убийства, е обида към жителите на район „Изгрев“ и всички столичани.“ От партията припомнят, че България е демократична държава, член на ЕС, „заклеймила комунистическия терор и приела Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен“. „Ако той не зачита тези факти, е объркал времето и мястото, където да си играе на управленец. Чрез постъпката си Делян Георгиев принуждава по недопустим начин гражданите, отстояващи демократичните ценности, да търпят реабилитацията на съветски агенти, героизирани от тоталитарния режим у нас. Още повече, че плочата се намира до читалище, носещо името на български възрожденец и будител! Това е цинично и недопустимо!“, пише още в писмото. „Призоваваме Столичната община да обяви по каква процедура е възстановена паметната плоча и да излезе със становище, което да принуди Делян Георгиев да премахне тази провокация и обида срещу демокрацията“, настояват от СДС.

Припомняме, че кметът на „Изгрев” разреши възстановяването на унищожената след демократичните промени паметна плоча на ремсистите

 

сн. Фейсбук
- реклама -