Сдружението на общините подкрепя увеличаването на данъка за старите автомобили, поискаха среща с президента

Сдружение на кметовете данък стари автомобили
Сдружението на общините обяви, че подкрепя промяната в Закона за местни данъци и такси.

Това заявиха кметове на пресконференция.

„Ние подпомагаме добрата комуникация на местната власт с изпълнителната власт и благодарение на това, че я има се променя и начина на живот към по-добро“, заявиха от сдружението.

По думите им увеличението на данъка на старите автомобили е необходимо и припомниха, че въпросните данъци не са пипани от години, а на година това няма да струва повече от 50 лв. или по 0,50 ст. на месец.

„Общинските съвети трябва да определят данъка в диапазони, като това ни дава право до 31 януари да излязат с предложения и решения как той да бъде променен. Трябва да се разработят няколко варианта и да се покаже на гражданите как този данък ще бъде увеличен“, заявиха от сдружението.

Общинарите призоваха собствениците на изоставени коли, които са ги оставили да гният по улиците да ги репатрират, за да не им се налага да им плащат данъците.

„Добре е да бъдат изслушани българските общини, за да обясним как се е стигнало да промяната за данъците, защото това е обемна работа и няма да засегне толкова хората, които имат стари автомобили, таксата ще бъде минимална и винаги сме се старали таксата да бъде поетапна. Но всички трябва да се борим да дишаме чист въздух. Надяваме се президента да ни определи дата за среща и да обясним с числа и цифри как ще бъде променен данъка“, заяви Панов.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви, че това предложение не е на правителството, а на кметовете, защото България се е превърнала в гробницата за стари коли на Европа и тук се карат автомобили без никакви норми.

„Популизъм е, че трябва да защитаваме сегашното положение, защото то е добро. Не, не е добро. Вие виждате колко мръсни са градовете от тези стари автомобили“, заяви Тодоров. Той призова институциите в България да се държат отговорно, защото промяната е поискана от кметовете, за да има по-добри условия за всички. „На гребена на популизма не трябва да ни връщат там където не искаме да бъдем“, отсече Тодоров.

Кметът на Димитровград Иво Димов заяви, че докато е пътувал към НДК е научил за наложеното вето на президента Румен Радев и призова да има среща, защото това вето може да навреди сериозно. Той припомни, че се налага глоба на всяка отделна община, ако не спазва мерките за подобряване за чист въздух. „Тук говорим, че всички сме европейци и искаме да бъдем такива, но когато въвеждаме европейски практики – налагаме вето“, заяви още Димов.

„Законът е направен така, че да покрие проблемите на различните общини. Там, където има сериозни проблеми с екологията, ще се гласуват по-високи данъци“, заявиха от сдружението.

„50% от вредните емисии се дължат на изгарянето на дърва и въглища. Тук говорим за персонален ангажимент на кмета. А президентът не е ли президент на всички? От къде кметът на Благоевград да намери финансиране, за да премине на алтернативно отопление и ако не ги намери, какво следва?, питат от сдружението.