наргиле

Сдружение „България без дим“ пред FN: Подкрепяме забраната за наргилета, но е нужно и затягане на закона

Депутати от ВМРО и НФСБ, които са част от парламентарната коалиция на „Обединените патриоти“ обявиха, че внасят законодателни промени, с които да се въведе пълна забрана на пушенето на наргиле с тютюн и без тютюн в затворени пространства. Идеята им обаче предизвика силна съпротива от собствениците на заведения.

В момента у нас е разрешено да се пуши наргиле в закрити обществени пространства, като няма ограничения за възраст и те се предлагат и на деца.

За блиц коментар по темата потърсихме Павел Антонов – координатор на Гражданската инициатива България без дим.

Каква е позицията ви за предложението на Патриотите за забраната за пушене на наргиле?

Както гражданската инициатива „България без дим“, така и Коалицията за живот без тютюнев дим подкрепя това предложение. Ние смятаме, че това е навременно и нужно, но имаме и притеснения. Първо това, което е необходимо да се направи, но е изключено от настоящото предложение е затягане на съществуващите правила за забрана на тютюнопушенето. Второ е нужно довършване на забраната на реклама, промоция и спонсорство както изисква европейското законодателство. И всичко това трябва да се случи, а виждаме, че законотворците бягат от тази отговорност и най-много ни притеснява, че същото това предложение от повече от две години залежава в Министерството на здравеопазването и не е внесено и това е много обезпокояващо.

Какво е вашето обяснение, защото толкова време се бави?

Това забавяне за нас се оказва сериозен демократичен дефицит – институцията не може да си изпълни фактически конституционното задължение. Тя е под натиск и вмешателство в интерес на индустрията и е парализирана от икономическите интереси, с които ние се борим от създаването на „България без дим“. Написали сме писмо до министъра, внесли сме го и настояваме най-твърдо той да си изпълни задълженията и да внесе този законопроект. И то така да го внесе, че да се подобри контрола на тютюнопушенето и да се направят нужните стъпки за да може българското законодателство да отговаря на европейското.

Знаем, че пушенето на наргиле от години е мода сред младите и подрастващите у нас. Много от децата продължават да смятат, че това е безвредно. Какво показват вашите данни?

Не е безопасно и това мислене е огромен проблем. В наргилетата има продукти, които са с определени нива на увреждания и това е доказано от изследвания на СЗО и други здравни институции. Най-обезпокоителното в случая е, че чрез тези заобиколни продукти децата привикват към тютюнопушенето. И не само децата, но има и родители, които смятат, че това е един безобиден навик. Не само наргилетата, но и всякакви такива подгряващи и електронни продукти са част от тютюневата индустрия, чрез които човек става зависим и клиент до живот в повечето случаи.

- реклама -