Сдружение „Бъдеще за община Банско“ пред FN: Искаме си втория кабинков лифт на Банско

Жителите на Банско за пореден път излизат на протест заради искането си за втори кабинков лифт.

Организатори на протеста са Сдружение “ Бъдеще за община Банско“. Защо не се изгражда втори кабинков лифт и какви са ползите от него за туризма за Flashnews разказва Димитър Юлев от сдружението.

Защо отново излизате на протест?

За поредна година излизаме на протест днес. Протестът ще е мирен, ще е затворен пътя за входа на Банско. Искаме промяна. Искаме актуализация на Плана за управление на парк Пирин и да се изгради втора кабинкова линия

Понеже Планът е в съда има обжалване, въпросът е  поставен в съда, а иначе правитеството има позиция ЗА втори кабинков лифт. Към кого ви е протеста в този случай?

Да така е. Ако изчакаме да се приеме новия План за управление на парка Пирин тази процедура за втори кабинков лифт ще се забави във времето. Има вариат, при който сега действащия План за управелние на парк Пирин да се актулизира и да се изгради по-бързо втори лифт. Нищо не пречи да се изгради спортна инфраструкутра.

Какво губи Банско от липсата на втори кабинков лифт, освен, че е обидно туристите да чакат с часове на опашка за лифта?

Не само Банско губи от липсата на втори кабинков лифт, но и целия туризъм и цялата държава. Банско като основен курорт и оценен като водещ в Източна Европа с тези опашки ще има отлив на туристи. Това ще е лоша реклама за България.

Основните противници на идеята са Залените как ще се преборите с тях, за да спрат за обжалват Плана за управление?

Интерсното е, че Зелените са противници на идеята за втори лифт и промяна на Плана за управелние на Пирин като в мотивите си нямат екологичен аргументи. Те изказват проблеми като  дъмпинг на цените на имотите или други икономически доводи. Те са противници, защото най-вероятно са платени. Спонсорират се от някого, не знам от кого. Протестират, а нямат нито един екологичен довод.

 

- реклама -