Нова телевизия Плюс-минус Канал 3 сделка КЗК

Сделката за продажбата на Нова телевизия влезе в КЗК

Сделката за продажбата на Нова телевизия от компанията на братята Кирил и Георги Домусчиеви „Адванс Медиа Груп“  на „Юнайтед Груп“, вече е внесена за одобрение в КЗК.

По искането вече работи регулатора.

Тя ще се извърши чрез дружество на „Юнайтед груп“ – „Юнайтед Медия“. То ще придобие едноличен контрол върху „Нова Броудкастинг Груп“ и следните контролирани от „Нова Броудкастинг Груп“ предприятия:„Нет Инфо“; „Дарик нюз“; „ВиБокс“; „Елит Медия България“; „Радио Веселина“; „Радио Експрес“; „Витоша ФМ“; „Агенция Витоша“ и „Агенция Атлантик“.

Съвместен контрол „Юнайтед Медия“ ще има върху „Файненшъл Маркетплейс“; „Грабо Медия“ и „Атика Ева“, което издава списание „Ева“. Понастоящем те са съвместно контролирани от „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД и трети лица.

Очаква се операцията да окаже въздействие върху следните съответни продуктово-географски пазари в страната:

  • пазар на телевизионно разпространение на едро;
  • на разпространение на телевизионен и радио сигнал чрез наземно излъчване (радиоразпръскване);
  • на сателитни услуги.

Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение, въз основа разпоредбите на 82 от ЗЗК. В тази връзка, на основание чл. 80, ал. 2 от ЗЗК, всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната. Становището следва бъде заведено в деловодството на КЗК в срок от седем дни от датата на публикуване на настоящото съобщение (14.12.2020 г.), като бъде подкрепено със съответни доказателства. Съобщението е изготвено от уведомителя, като КЗК си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка.

От  „Адванс Медиа Груп“ съобщиха официално, че се водят преговори за продажбата на телевизията в петък.

- реклама -