Ф-16

Сделката за Ф-16 влиза в парламента идната седмица

Предстоящата седмица в парламента ще бъде разгледано предложението на правителството за започване на преговори за закупуване на изтребители Ф-16.

Във вторник комисията по отбрана ще проведе заседание по темата, което ще протече при затворени врати.

На него ще бъде представена засекретена информация

В сряда предложението ще бъде подложено на гласуване и в пленарната зала. Това потвърди пред „Труд“ зам.-председателя на Народното събрание Eмил Христов.

„Разчитам колегите от всички парламентарни групи за проявят разум и да не изпадат в краен популизъм”, каза още той. Както е известно, напрежение по подкрепата за даване на мандат на кабинета за старт на преговорите със САЩ се очаква при “Обединени патриоти”, тъй като Валери Симеонов се обяви за нова процедура.

От БСП ще са против, а от ДПС ще вземат решение във вторник на заседание на парламентарната си група.

През отминаващата седмица стана ясно още, че високопоставени източници от Белия дом са поели ангажимент за договаряне на по-ниски цени на изтребителите. Родните политици обаче подчертаха, че това е въпрос на преговори на американското правителство с производителя на самолетите, тъй като България преговаря само с държави,но не и с фирми и компании.

Срещу закупуването на американските изтребители се обяви президента Румен Радев, а от неговата администрация предупредиха, че самолетите, които все още не са произведени може да се забавят до 2029-та.

- реклама -