Великобритания, парламент, Джонсън, Брекзит

Сделката за Брекзит влиза в британския парламент в петък

Новоизбраният състав на британския парламент се събра днес за първи път след изборите на 12 декември, в които Консервативната партия спечели убедителна победа.

За председател на Камарата на общините бе избран Линдзи Хойл.

Консерваторите в парламента ще поискат предсрочно одобрение от Камарата на общините за споразумението с ЕС относно Брекзит, самият документ ще бъде представен в петък.

Това заяви британският премиер Борис Джонсън.

Официалният старт на работата на новия парламент ще се състои на 19 декември, когато кралицата на Великобритания Елизабет II ще произнесе тронна реч пред членовете на двете камари.

„Този петък парламентът ще даде тласък на споразумение с ЕС, а след това този нов демократичен парламент, парламентът, изразяващ волята на хората, възнамерява да направи нещо. И, г-н председател, знаете ли какво ще правим? Какво ще бъде? Мисля, че можете да се досетите. Ще приложим Брекзит – и дори вашият папагал, г-н Председател (Хойл има папагал), знае тази фраза“, каза Джонсън, говорейки пред Камарата на общините.

Речта му бе посрещната с аплодисменти. Премиерът като победител в изборите поздрави всички депутати за избирането им и призова за уважение към жертвите на последното терористично нападение на Лондонския мост.

Основната задача на неговата партия, освен Брекзит ще бъдат подкрепа за образованието и помощ за националната здравна система. В отговор на последните изявления на шотландски политици, Джонсън потвърди, че категорично възразява срещу втори референдум за независимостта на региона.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин поздрави Джонсън за победата му на изборите и обеща, че опозицията няма да спре да оказва натиск върху правителството на управляващата партия.

„Нашата работа е да държим правителството под тежестта на отговорността“, каза Корбин.

- реклама -