Байер Монсанто сделка сливане

Сделка на годината: Байер купи Монсанто за 66 млрд. долара

Германският фармацевтичен гигант Байер обяви, че купува американската компания за пестициди и селско стопанство Монстанто за 66 млрд. долара, включително дълговете й. Това съобщи CNN.

Това е третият път, в който Байер (BAYRY) качва своята оферта. Този път цената беше достатъчна, за да спечели подкрепата на борда на Монсанто. Сделката ще създаде огромен конгломерат, който обхваща фармацевтични продукти, продукти за здраве и пестициди.

Офертата, която бетонира сделката на годината е 128 долара за акция на Монсанто, което увеличава капитала на дружеството с 56 мрд.долара. Байер се ангажира да вложи и около 10 млрд. долара за покриване на стари задължения на Монсанто.

Голямата пречка компаниите сега e дали сливането ще бъде одобрено от регулаторите по целия свят. Ако те не се съгласят да одобрят сделката от Байер ще платят 2 млрд. долара на Монсанто.

Байер, които са най-силни в Азия и Европа, ще спечели от експертизата на Монсанто в селското стопанство и семена. Германците ще се възползват и от голямо присъствие на Монсаннто в САЩ в Северна Америка.

- реклама -