Сделка! Германия дава образование на мигринтите, но при условие да се върнат в родината си

Германия смята да предложи на бежанците образователни програми при условие, че те след това се върнат в страните, откъдето са дошли. Това казва в интервю за в. „Велт“ министърът по въпросите на икономическото сътрудничество и развитието на Германия Герд Мюлер.

Доброволно връщане

Задачата на програмата е да направи възможно завръщането на бежанците в страните, откъдето са пристигнали, на доброволна основа, изтъква Мюлер.

Той отбелязва, че много за мигранти няма надежда за признаване в Германия, тъй като процесът на получаване на статут на бежанец продължава две и повече години. През това време не им е разрешено да работят, затова те седят и бездействат и изпадат в депресия.

На такива хора ще бъде предложено доброволно да се върнат в страните си. В замяна в Германия те ще преминат професионална подготовка по специалности като шлосер, санитарен техник, електротехник и зидар.

За първия етап на програмата ще са нужни 100 милиона евро. „Велт“ уточнява, че за програмата вече са отпуснати 25 милиона евро.

Министър Мюлер заявява, че дори депортираните бежанци ще получат помощ. Ние никого няма да оставим без подкрепа, добавя той.

По данни на германското министерство на вътрешните работи през миналата година страната е приела близо 1,1 милиона бежанци.

- реклама -