Стара Загора

Счетоводителка от социалните откраднала близо 400 хил. лева за 10 години

Хванаха 44-годишната старша счетоводителка на дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол да краде държавата.

Тя е извършвала документните измами 10 години докато е била на поста, съобщиха от окръжната прокуратура във Варна.

За това време е откраднала 390 102 лв.

Според внесения в съда обвинителен акт Надежда Ст. източила крупната сума в периода септември 2004-та година февруари 2014-та. Жената постъпила в дирекцията през 2002 г., като преди това била счетоводител в местен банков клон.

Надежда изготвяла бюджетни платежни нареждания за социални помощи, заплати и издръжки, които после служители в същата банка обработвали и въвеждали в системата за разплащане „СЕБРА“.

Чрез нея после сумите били одобрявани от Агенцията за социално подпомагане в София. Тя била добре запозната със слабостите в системите за отчитане на документите по банка и се възползвала от това, че операторът в банката не вижда титуляра на сметката по „СЕБРА“.

Превеждала парите в своята сметка

Счетоводителка започнала системно да създавала дублиращи счетоводни записи на реално начислени суми за социални помощи. Изготвяла и платежни нареждания, в които като получател посочвала дирекция „Социално подпомагане“ – Вълчи дол, но вместо банковата сметка на дирекцията посочвала своята. След 10 г. кражби, служителка в банката направила тройно засичане на превод от 15 972 лв. и установила, че парите влизат в сметката на счетоводителката, а не на ведомството, в което тя работи.

Банката закрила личната сметка на Надежда.

Засечката обаче не разколебала измамницата, която се извинила, че е станала грешка, сторнирала сумата и я наредила по друга своя банкова сметка. За случая обаче била уведомена и полицията и така историята била разплетена. Ако бъде призната за виновна, я чакат от 10 до 20 г. затвор.

- реклама -