Николай Николаев

Близки и почитатели се простиха с актьора Николай Николаев (СНИМКИ)

Опашка се изви пред Народния театър „Иван Вазов“, където в централното фоайе е поклонението пред актьора Николай Николаев (бате Николай).

Николай Николаев почина на 77 години след инсулт.

За да го изпратят в последния му земен път много хора дойдоха в Народния театър.

„Народът го обичаше много – и хората, и ръководителите на разни неща също много го обичаха. Аз, слагам и себе си в това число, предполагам, че и той така би казал, аз определям себе си като шантав. Защото, ако всичко ми беше нормално сигурно нямаше да постигна много неща, същото е и при него”, каза илюзионистът Астор. Той сподели, че го познава от 65-та година, когато една група интересно мислещи актьори направили театър на ръцете.

„Оценен беше от хиляди, от стотици хиляди и в театъра направи много добри неща, и в цирка, 4 години беше в Италия, и по телевизията с Ламбо правеха и радваха хората. Това е оценка, това е най-радостното за актьора. Той беше един човек с идеи, един човек, който не се спираше”, каза актьорът Славчо Пеев.

Славчо Пеев добави, че бате Николай имал страхотни идеи за болните деца. „Това беше човек, който ей така даряваше на хората всичко от себе си и така си и отиде. Какво ли не му се случи?! Знаете, толкова неща му се случиха, даже и едно куче го хапа… Аз бях много близък от много години с него и този човек не спираше, той не знаеше спирка и така си отиде”, каза актьорът.

Николай Стефанов Николаев е роден в град Силистра 18 октомври 1940 г. Известен е и с псевдонима Бате Николай. Син е на Стефан Николаев, внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Васил Левски. Брат е на илюзиониста Васил Николаев-Орфи. Баща на българския художник Стефан Николаев.

Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ , в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски, 1965.

През 1947 г. семейството му се премества да живее в София. Баща му става директор на Музикалния театър.

Звездата му изгрява като „Бате Николай“ в детското тв предаване „Сладкарница Захарно петле“.

Заедно с актьора Марин Неделчев влизат в трупата на италианския цирк „Нандо Орфей” и правят големи турнета, като клоуни-фокусници. Участва в Коледна програма за телевизията – „Манежа на сънищата“, с участието на Елизабет Тейлър.

Зрителите ще го запомнят и с ролите му на сцената на Народния театър “Иван Вазов”. Преди две години той се включи и в срещата на актьори-ветерани, организирана от директора на театъра Мариус Донкин.

Поклон пред паметта му!
- реклама -