Никола Анастасов

Сбогувахме се с Никола Анастасов (ГАЛЕРИЯ)

Целият артистичен елит на страната пристигна тази сутрин в Сатиричния театър в столицата за да си вземе последно сбогом с големия актьор Никола Анастасов. Майсторът на сатирата почина на 84 години след тежко боледуване.

Татяна Лолова: „Кольо е част от мен. Аз не го губя, защото го нося със себе си!“

50 роли на сцената на Сатирата

59 години и 50 роли даде от себе си и от живота си Никола Анастасов на любимата му Сатира и публиката й.

На сцената е 1957 година до последните си дни. В Сатиричния театър изиграва най-емблематичните си роли  – сред тях са Лило от „Суматоха“ и Лазар от „Януари“ на Радичков, Колоездачът от „Когато розите танцуват“ от Валери Петров, Санчо Панса от „Рицарят на печалния образ“ от Стефан Цанев, Мамаев от „И най-мъдрият си е малко прост“ по Островски.

Той изпълняваше главните роли и в пиесите на Стратиев „Сако от велур“, „Римска баня“, „Рейс“ и „От другата страна“.

[Best_Wordpress_Gallery id=“11″ gal_title=“ПОКЛОНЕНИЕ – НИКОЛА АНАСТАСОВ“]

Дори и болен, пак на сцената

Навръх 84-тия си рожден ден на 22 април тази година доайенът на Сатирата отново се качи на сцената, въпреки крехкото си здраве, в спектакъла „Лека форма на тежка депресия“ по текстове на Станислав Стратиев. След спектакъла той се обърна към публиката с думите: „Пожелавам на хората повече да се смеят. Смехът е превъзходството на човека!”

Никола Анастасов е роден на 22 април 1932 година. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1955 година при проф. Стефан Сърчаджиев.

Освен с десетките театрални сцени, ще помним актьора и с превъплъщенията му в киното и телевизия, с ролите в „Тримата от запаса”, „Пагоните на дявола”, „На всеки километър” и със забавните сцени от „Нако, Дако и Цако” заедно с великите Георги Калоянчев и Георги Парцалев.

- реклама -