Нова джаджа за успокояване: Фиджет Куба е новият хит (ВИДЕО + СНИМКИ)

Въпросната играчка има за цел да намали стреса у хората, които я използват. Тя е във формата на куб, като на всяка от шестте страни са поставени различни джаджи.

Фиджет Куба тежи около 40 грама, а всяка от страните му е по 3.3 см, което го прави изключително компактен и лесен за пренасяне. Оригиналната му цена е $ 19, като може да бъде доставен навсякъде по света.

Съществуват девет цветови схеми, между които купувачите могат да избират.

Всяка от страните на компактното кубче има различен механизъм и функция, с помощта на които безпроблемно ще освободите натрупаното напрежение по време на работа, в училище или вкъщи: бутони, които при натискане наподобяват пукане на аерофолио за опаковане; подвижен джойстик; въртящ се циферблат; движещи се назъбени колелца; гладка повърхност за триене; копче, приличащо на превключвател на лампа.

Двамата братя създават Фиджет Куба с намерението да променят начина, по който обществото гледа на малките и незначителни движения като въртенето, натискането, триенето и щракането. „Според нас тези почти незабележими движения са много по-важни, отколкото изглеждат. Вярваме, че именно те са способни да ни накарат да се почувстваме по-отпуснати и отпочинали, и в някой случай дори да подобрят умствената и физическата ни дейност.“, казват МакЛахлан в изявление.

Големият въпрос обаче е дали нашумялото кубче си върши работата.

Наскоро изследователите от Университета на Роамптън в югозападната част на Лондон проведоха проучване, чиято цел била да се установи дали Фиджет кубчето в действителност намалява стреса у хората. За социалния експеримент учените подбрали група младежи, на които им предстояло интервю за работа. Те трябвало да представят 5-минутна презентация, в която да изброят своите качества и да убедят евентуалните си работодатели, че именно те са най-подходящи за дадения пост. Докато хората чакали техния ред да дойде, им било предложено да си поиграят с въпросното кубче.

Някои от кандидатите отказали дори да го пробват, други си поиграли с него за 3 минути, а трети пък не престанали да го правят, докато не дошъл техният ред да презентират. Изненадващо, хората, които си играли най-дълго време с Фиджет кубчето се представили най-добре на презентацията, като видимо изглеждали по-уверени, докато говорели, и отговаряли безпроблемно на въпросите на работодателите.

- реклама -