роуминг ЕС разговори интернет трафик

Сбогом на роуминга, европейци! От днес говорим без допълнителни такси

От днес таксите за роуминг в Европейския съюз престават да съществуват.

От тази нощ гражданите на ЕС ще ползват в държавите от Общността същите такси, както и в страната си. Роумингът отпада както за телефонни разговори и писмени съобщения, така и за трафик интернет.

Не се лъжете обаче! Свободата не е пълна. Вместо начисляване на такси за роуминг, мобилните оператори въвеждат лимити.
Проверете при своя мобилен оператор какви са условията и ограниченията.
Не трябва да подписвате нови договори! Новите условия започват да действат автоматично за всички потребители от полунощ. Регулацията на Европейската комисия е в сила не само за 28-те страни – членки на ЕС, но и за още три държави от Европейското икономическо пространство – Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.
До тази свобода се стигна след тежки преговори с телекомите на територията на Европа, продължили почти десет години.
Европейската комисия ще направи проверка по хода на услугата и на споразуменията между мобилните оператори след две години.
„Европейският съюз съществува, за да сближава хората и да улеснява живота им. Премахването на таксите за роуминг е истински европейски успех. Отсега нататък гражданите, които пътуват в ЕС, ще могат да се обаждат, да пращат съобщения и да общуват през мобилните си устройства на цените, които заплащат у дома. Премахването на таксите за роуминг е едно от най-големите и осезаеми постижения на ЕС”.

Това се казва в съвместно изявление на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат, от името на малтийското председателство на Съвета на Европейския съюз, и председателя на Премахването на таксите за роуминг е в основата на цифровия единен пазар на ЕС и е нова стъпка към изграждането на единно и устойчиво европейско цифрово общество, достъпно за всички европейски граждани.

- реклама -