Сблъсъци в Сеул след импийчмънта на президента Пан Кън Хе – СНИМКИ

Сблъсъци между поддръжници на Пак Кън Хе и полицията избухнаха днес в Сеул

Те стават в близост до сградата на Конституционния съд. Причина за размириците е одобрението на импийчмънт на президента.

Както съобщава агенция Киодо, пострадали са няколко души, включително и неин фоторепортер – гражданин на Южна Корея. Има и двама загинали. Сред загиналите е 72-годишен мъж, поучил тежка травма в главата, след като изпаднал от полицейски автобус. Друг човек е намерен мъртъв на метростанция, недалеч от мястото на сблъсъците. По предварителни данни той бе ранен в схватките с полицията.

Сеул размирици

По-рано днес Конституционният съд потвърди искането за импийчмънт на президента Пак Кън Хе. През декември 2016 година депутатите от парламента в Сеул гласуваха за импийчмънт на държавния глава. Тя беше обвинена в корупция и злоупотреба с власт.

Днес е последният й ден като държавен глава. Тя е лишена от президентския имунитет и ще трябва да освободи резиденцията „Синята къща“ в центъра на Сеул. Поради липсата на прецедент обаче не е ясно в какъв срок ще трябва да го направя.

Сеул размирици

Предсрочните избори за нов президент, според закона, ще се проведат в рамките на следващите 60 дни – вероятно на 9 май.

Пак Кън Хе се лишава от привилегиите на бивш президент: пожизнена пенсия, равна на 70% от заплатата ($ 10 400), трима асистенти, личен шофьор, безплатна медицинска помощ в държавните болници. Освен това, ще й бъде осигурена охрана за само пет, вместо за десет години.

Най-важното е, че бившият президент губи имунитет срещу съдебно преследване. Това ще позволи на прокуратурата най-накрая да разпита Пак Кън Хе по много въпроси от интерес за разследването за корупция, свързана с близката й приятелка Чой Сун Сил. Тя не е заемала държавен пост, но тайно е принуждавала представители на бизнеса да даряват милиони долари на две фондации, които тя е контролирала.

- реклама -