Сблъсъци с полицията и десетки арестувани на протести в Минск

Около 50 протестиращи бяха задържани днес в столицата на Беларус след сблъсъци с полицията.

Това съобщи агенция Интерфакс, цитирайки очевидци, предаде Ройтерс.

Няколко десетки демонстранти бяха арестувани днес в Минск в началото на новото седмично шествие, осъждащо считаното за измамно преизбиране на президента Александър Лукашенко.

Бившата съветска република с 9,5-милионно население е разтърсена от масови протести и стачки от президентските избори на 9 август, които според опозицията са били манипулирани от лидера ветеран Александър Лукашенко. Той отрича това.

Служителите на силите за сигурност на Беларус днес използваха зашеметяващи гранати, за да разпръснат протестиращите в центъра на столицата, както и водни оръдия, за да разпръснат колона от протестиращи, които се насочваха от Спортния дворец към булевард „Независимост“, съобщи БТА.

Правозащитната група „Вясна“ (на руски „Весна“, в превод „Пролет“) съобщи, че арестуваните са най-малко 67. Над половината от тях, 35, са журналисти, отразяващи протестите на беларуската опозиция. Сред тях са и имената на четирима кореспонденти на ТАСС, които бяха освободени след проверка на документите, съобщава агенцията.

- реклама -