СНИМКА: БТВ

Сблъсъци пред министерството на енергетиката, Петкова ще посети мините следващата седмица (ВИДЕО)

Напрежението пред министерството на енергетиката ескалира, протестиращите миньори освиркаха министър Теменужка Петкова и поискаха нейната оставка.

Напрежението се покачи, когато протестиращ поиска да изсипе чувал с въглища пред Министерството на енергетиката. Полицията се опита да разблъска тълпата, но срещна отпор. Наложи се президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов да укротява страстите.

„В рамките на срещата днес продължихме диалога. Искам да отбележа, че мините са на положителен резултат – 7 милиона лева. Увеличени са приходите им спрямо 2016 г. с 56 милиона лева. Колегите получават редовно своите възнаграждение и социални добавки. Мисля, че климатът е добър“, каза министър Петкова.

Тя обясни, че миньорите имат претенции във връзка с увеличаването на цената на въглищата с цел инвестиции в техниката. Министър Петкова посочи, че такива инвестиции се правят.

В момента е в ход обществена поръчка за рехабилитацията на 5 багера за 85 милиона лева.

„Правим всичко необходимо, за да осигурим добри условия за труд, но миньорите са в правото си да имат претенции към нас. Това, за което се разбрахме е другата седмица да отида на посещение в мините“, заяви Петкова.

Попитана дали е притеснена от протестиращите, тя каза, че няма как да не е притеснена. Министър Петкова отново повтори, че мините са на положителен финансов резултат. „Вие помните, когато поехме управлението през 2014 г. мините нямаха пари за заплати. В момента те са на 7 милиона печалба. С увеличени приходи, с увеличени заплати от 10%. Правим всичко необходимо“, повтори енергийният министър.

- реклама -