Майдана

Сблъсъци между протестиращи и полиция на годишнината от Майдана

Сблъсъци между полиция и протестиращи имаше тази вечер в украинската столица Киев. Няколко хиляди души се събраха на площад „Независимост“ за да отбележат третата годишнина от Майдана.

Според агенция „Униан“ са се събрали младежи, повечето от които са били с маскирани лица и плакати, на които пише „Къде е нашият Крим?”

Напрежението се е покачило след като на съседен площад са били запалени гуми, а полицията се опитала да спре протестиращите да се присъединят.

Потрошиха руска банка

По време на размириците е бил подпален офисът на движение „Украински избор“, а малко по-късно бе потрошен и клон на руската „Сбербанк“.

A rally of activists of Ukrainian nationalist groups in Kiev during marking the anniversary of the Euromaidan Revolution in Kiev

Разбити са витрините на офиса на банката, вратите му са избити. Част от демонстрантите са влезли в клона на банката и са започнали да руши имуществото вътре.
След около 10 минути е пристигнала полиция, която е блокирала протестиращите в една от стаите на клона.

Градският транспорт в Киев е спрян

Украйна отбелязва днес Денят на достойнството и свободата – годишнината от най-масовите в цялата съвременна история на Украйна протести, които бяха предизвикани заради отказа на властите в Киев да подпишат Споразумение за асоцииране с Европейския съюз.

A rally of activists of Ukrainian nationalist groups in Kiev during marking the anniversary of the Euromaidan Revolution in Kiev

- реклама -