Косово сърби албанци конфликт

Сблъсъци между етнически албанци и сърби в Косово

Ожесточени сблъсъци между етнически албанци и сърби белязаха празника Голяма Богородица (по стар стил) в село Мушутище,  окръг Призрен в Косово. За това съобщават сръбските медии.
Три автобуса с около 150 сръбски изселници от Косово са опитали да почетат големия християнски празник, когато са били спрени от организирани групи албанци.
След четиричасово чакане сръбските поклонници не са успели да се поклонят пред разрушената църква „Св. Богородица Одигитрия„.
„РТС“ съобщава, че колоната от сръбски автобуси и автомобили е била съпровождана от косовската полиция, а заедно с нея са пътували косовският вицепремиер Бранимир Стоянович и министърът за връщане на изселниците Далибор Йевтич.

Тлеещ конфликт, гарниран със стари вражди

При опита на полицията да освободи блокирания път за Мушутище се е стигнало до употреба на сълзотворен газ, на което албанците са отговорили с камъни.

Според Vesti-online.com стотици албанци са протестирали издигайки призива: „Проклети сърби, ще ви изгорим заедно с вашата църква!„.

Радио В-92 съобщава „Полуделите албанци ни подсещат за 1999 г.
Село Мушутище е разположено в непосредствена близост до границата на Косово с Македония.

В селото се намират средновековният храм „Св. Богородица Одигитрия“ от 1315 г. и средновековния манастир „Св. Троица“, разрушени след войната в Косово.

- реклама -