протест "жълтите жилетки" сблъсъци сълзотворен газ Франция

Сблъсъци и сълзотворен газ по време на осмия протест на „жълтите жилетки“ във Франция

Сблъсъци избухнаха по време на подновените протести на „жълтите жилетки“ в Париж.

Това съобщиха световните агенции.

Полицията се опита да отблъсне демонстрантите със сълзотворен газ и димни гранати, когато те се опитаха да преодолеят кордона на силите на реда в центъра на френската столица край сградата на парламента.

Френските власти изпратиха около 3600 полицаи и служители на силите за сигурност, които да охраняват днешните протести на „жълтите жилетки“ в цялата страна. Този път обаче по улиците на Париж не се забелязваха водни оръдия и бронирани автомобили, каквито имаше при предишните демонстрации.

 

Маршът на демонстрантите започна мирно като премина по емблематичния булевард „Шанз Елизе“. Протестиращите пееха националния химн „Марсилезата“ и развяваха френския флаг и банери, на които имаше призиви за оставката на президента Еманюел Макрон.

 Говорителят на правителството Бенжамен Гриво определи демонстрантите като „хардлайнери“, чиято единствена цел е оставката на кабинета.

Няколко стотин демонстранти се събраха на емблематичния булевард „Шанз Елизе“ в центъра на Париж от рано сутринта. Около 15 полицейски буса с десетки служители на реда също са разположени в района. Протестни шествия се провеждат в още няколко от големите градове на Франция.

Това е осмата събота на протести, свикани от „жълтите жилетки“. Броят на хората обаче рязко е намалял спрямо началото на демонстрациите миналия ноември.

- реклама -