Сблъсъци и арести в деня на референдума в Каталуния, избирателната активност над 50%

Повече от 460 души бяха ранени в Каталуния, където днес се провежда референдум за независимост от Мадрид.

„Около 460 души бяха ранени в Каталуния“, написа съобщи кметът на Барселона Ада Колау в Туитър. „Като кмет на Барселона, искам незабавно прекратяване на полицейските действия срещу беззащитни хора“, добави градоначалникът.

От Министерството на здравеопазването уточниха, че има един човек със сериозна травма на окото, а по-голямата част от ранените са получили леки травми. Сред тях са и поне 12 служители на реда. По време на сблъсъците са задържани и трима души. Сред тях е един малолетен, като обвиненията са за неподчинение на държавни служители.

Испанските медии съобщиха, че полицията в Барселона и използвала гумени куршуми, за да разпръсне протестиращите. Поради това властите в Каталуния поискаха незабавната оставка на представителя на испанското правителство в региона Енрик Мильо, обвинявайки го в репресии. На пресконференция в Барселона говорителят на местното правителство Жорди Турул каза: „Можем само да поискаме оставката му, защото той е пряко отговорен за държавната репресия срещу Каталуния“.

Към средата на деня стана ясно, че избирателната активност на референдума за независимост в Каталуня е 50%.

Полицаи конфискуваха материали, свързани с референдума, в цялата област. Има и затворени избирателни секции. Министерството на вътрешните работи на Испания публикува снимки на конфискувани бюлетини и рекламни материали в Туитър, наричайки този плебисцит незаконен. Само полицията на Каталуния (Mossos d’Esquadra) затвори общо 207 избирателни секции в автономния регион, съобщи вестник „Ла Вангуардия“, позовавайки се на собствени източници.

На пресконференция регионалният премиер Карлес Пучдемон заяви, че използването на сила от страна на Мадрид срещу Каталуния няма да спре хората от региона. „Ясно е, че безотговорното използване на сила от страна на испанското правителство няма да спре каталунците. Насилието, палки, гумени куршуми, агресия… жестокостта на полицията завинаги опозори кралството“, каза той.

Самият лидер даде своя глас на референдума за независимост от Мадрид на различно от планираното място. След като полицията обгради избирателната секция в Херона, където трябваше да гласува в 09:30 часа местно време, той пусна бюлетина в друга секция в градчето Корнелия де Тери.

Правителство на Каталуния призова международната общност да отдели специално внимание на ситуацията в региона, на фона на референдума за независимост от Мадрид, каза Жорди Турул. Той подчерта, че проблемът е достигнал до европейско ниво.

„Това не е вътрешен испански проблем, това е проблем на ЕС“, каза говорителят.

Испанската прокуратура ще предприеме действия срещу каталунската полиция (Mossos d’Esquadra), чиито служители не се подчиниха на заповедта да спрат отварянето на избирателните секции за референдума за независимост. Това съобщи в. „Ел Паис“. Според публикацията, прокуратурата изразява недоволство от регионалните правоохранителни органи и твърди, че каталунската полиция „предаде доверието на съдиите и прокурорите, които вярваха, че указанията ще бъдат следвани“.

Испанските полицаи трябваше да затворят образователните институции, където са поместени избирателните секции, и да конфискуват всички материали, свързани с плебисцита. По-рано стана известно, че служителите на Mossos d’Esquadra не запечатват помещенията, които са потенциални избирателни секции.

„Продължаващият вот в Каталуния по въпроса за отделянето от Мадрид не е референдум“, заяви представителят испанското правителство в региона Енрик Мильо. Той призова каталунските власти „да сложат край на този фарс“. Според него, премиерът на автономния регион Карлес Пучдемон и неговият кабинет са „отговорни за всичко, което се случва“. „В техните ръце е да го спрат. Това, което се случва в Каталуния, никога не е било референдум“, добави Мильо.

Избирателните секции отвориха в 09:00 ч. местно време и ще работят до 20:00 ч. Право на глас в региона с близо 7,5 милиона население имат повече от 5,3 милиона души. Каталунските власти обещаха в деня да на вода да бъдат отворени около 2 300 избирателни секции.

За провеждането на това гласуване, в началото на септември парламентът на автономията одобри два закона.

Първият създава правната основа за провеждане на плебисцит, а вторият урежда излизането на Каталуния от състава на Испания.

Централното правителство се позовава на конституцията и казва, че част от населението на Испания, т.е. каталунците, не могат да определят бъдещето на цялата страна. Основният закон на държавата отбелязва, че референдум се назначава от краля по предложение на председателя на Народното събрание, предварително одобрен от Конгреса на депутатите. Отделна автономна общност не може да проведе валиден плебисцит без споразумение с Мадрид.

Прокуратурата на страната вече инструктира полицията да предприеме мерки за предотвратяване на референдума. Правоприлагащите органи са задължени да конфискуват рекламни материали, като вече бяха иззети над милион такива. Испанската агенция за защита на данните предупреди също, че членовете на избирателните комисии могат да бъдат глобени с от 40 000 до 300 000 евро.

Испанското правителство до последно гарантира, че няма да има референдум.

Министърът на образованието, културата и спорта и говорител на правителството на Иниго Мендез де Виго каза още, че отговорните за организирането на плебисцита ще бъдат отговорни пред закона. Прокуратурата вече подаде съдебни искове срещу всички членове на регионалното правителство.

Сега основната грижа на Мадрид са възможни улични бунтове, докато полицията се опитва да спре гласуването. От своя страна, основният лост на властите в Каталуния са улиците. Редица политици, които се застъпват за отцепването от Испания, призоваха населението от автономния регион да излезе на улицата, ако централните власти възпрепятстват провеждането на плебисцита.

И докато малко хора могат да предвидят истинското развитие на събитията в деня на референдума и след това, различни местни партии предлагат напълно различни версии. Партията „Кандидати за народно единство“ настоява, че е необходимо да се обяви развод с Испания в рамките на 48 часа след обобщаването на резултатите от плебисцита. Някои поддръжници на коалицията „Заедно“ вярват, че процесът ще отнеме шест месеца.

До последния ден преди референдума, Мадрид се опита да противодейства на Барселона, като използва всички възможни мерки, за да спре гласуването.

В събота испанската гражданска гвардия блокира Центъра за телекомуникации и информационни технологии на каталунските власти, който отговаря за провеждането на референдума и преброяването на гласовете. Бяха запечатани и над 1 300 избирателни секции. Каталунските власти обявиха, че тези действия са „още едно доказателство за безпрецедентното несъответствие в опитите на правителството да прилага репресивни мерки, така че референдумът да не се състои“.

„Гражданите могат да бъдат спокойни, че утре ще гласуват и резултатите от рефрендума няма да бъдат компрометирани“, заяви говорителят на регионалното правителство Жорди Турул.

Каталуния – богат регион на Испания с население от 7,5 млн. души със свой собствен език и обичаи, от дълго време настоява за повече автономия.

В продължение на години сепаратистки политици са се опитвали да получат одобрение от централното испанско правителство да проведат референдум за независимост, подобен на този в Шотландия през 2014 г.

Според най-новото допитване, независимост искат 41% от жителите на автономната област, а 49 на сто са против. За провеждането на референдума обаче се обявяват 80% от гражданите, макар някои да смятат, че то трябва да е съгласувано с централната власт в Мадрид.

- реклама -