дебат председател ЕК Вебер Тимерманск Ска Келер Маргарете Вестагер Франс Тимерманс

Сблъсък на позиции в дебата на кандидатите за председател на ЕК – Снимки, Видео

Кандидатите в надпреварата за поста на Жан-Клод Юнкер влязоха в сблъсък по редица теми, сред които икономиката, имиграцията и бъдещето на ЕС на специален дебат в Брюксел.

Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия и една от най-известните фигури, които се борят за поста председател на Европейската комисия, изложи своята визия за икономическата „отговорност“ и стабилността в блока.

От своя страна Франс Тимерманс, лидер на Партията на европейските социалисти, обяви, че нищо по-малко от общоевропейската минимална работна заплата няма да създаде икономически растеж.

Под силните аплодисменти от страна на публиката, той също така призова програма „Еразъм“ да бъде разширена, за да стигне до всеки младеж в Европа.

Нико Кю, ръководител на групата на европейската левица, заяви, че ЕНП и партньорите й са били на власт от дълго време и са били „напълно неподготвени“ за справяне с младежката безработица. „Трябва да сложим край на несигурната работа, да се върнем към правилните трудови договори… и се нуждаем от минимална работна заплата, заради която си струва да ставаме всяка сутрин.“

Ръководителят на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа Ян Захрадил заяви, че ЕС трябва да отстъпи и да позволи на бизнеса да създава работни места.

Той каза, че „старата и остаряла схема на все по-тесния съюз“ на Юнкер е приключила и предложи ЕС, който е „мащабен, гъвкав, децентрализиран и който уважава всички свои членове, големи или малки“.

Брюксел трябва да „прави по-малко, но по-добре“, каза той.

Ска Келер от Европейската зелена партия заяви, че строгите мерки са „голяма грешка“ и „удар за това европейско обещание, че можем да създадем просперитет само заедно“.

Тя също така се противопостави на част от другите кандидати, които предложиха по-дълги срокове за намаляване на въглеродните емисии. „Не можем да правим компромис с климата и да кажем“ изчакайте малко „, каза Келер. „Ние знаем нещата, които трябва да направим, просто трябва да ги направим, но други групи са гласували против този напредък.“

Маргрете Вестагер от Алианса на либералите и демократите за Европа заяви, че приоритетът на Европа трябва да е да принуждава компании като Амазон да плащат справедливия си дял от данъка.

„За мен един данъчен рай е място, където всеки плаща данъците си“, каза тя.

Вестагер призова също ЕС да бъде „по-твърд“ в търговските си сделки, за да отрази статута на Европа като най-големия икономически блок в света.

Въпреки това, Келер заяви, че свободната търговия не трябва да води до никакви разходи.

„Трябва да внимаваме – каза тя. „Ако просто извличаме суровини от другите страни, това не е добре за глобална система за развитие. Трябва да внимаваме каква търговия се прави и за каква цел.“

Относно Брекзит и възхода на популизма, Тимерманс каза, че основните партии трябва да работят за взимане на гласовете от националисти и популисти. „Днес Обединеното кралство прилича на игра на тронове на стероиди. Това се дължи на политиката на разделяне.“

Вебер каза, че „хората чувстват, че Европа не е тяхна Европа. „Искам да променя това“, каза той, и предложи механизъм за блокиране на средства от страни“, които не са готови да спазват нашите основни принципи „.

Водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия определиха снощния съвместен дебат в Европейския парламент като полезен за преценката на избирателите.

Те изразиха надежда, че дебатът ще допринесе за по-голямо участие на гласоподавателите в изборите за евродутати.

- реклама -