Майкъл Капински, чудо
Снимка: University of Washington Medicine

Чудо! Лекари съживиха човек след 45 минути без пулс

Истинско малко чудо направиха лекари от Сиатъл. Те върнаха към живота планинар, останал 45 минути без пулс. Историята разказва „Сиатъл Таймс“.

45-годишният Майкъл Кнапински умира в интензивното отделение на Харбървю Медикъл Сентър миналата неделя. Той е спасен с хеликоптер, след като се губи в планината Рейниър. Докаран е в съзнание в болницата, но скоро пулсът му спира.

„Той почина, докато беше в интензивното, кото ни даде уникална възможност да опита да го спасим, като прескочим сърцето и белите му дробове. Това е най-напредналата форма на изкуствен живот в света“, разказва д-р Дженел Бадулак. Кнапински е вързан към машина за екстракорпорална мембранна оксигенация. Това е машина, която изпомпва кръв от тялото му, премахва от нея въглеродния диоксид, добавя кислород и след това я връща в тялото.

Майкъл Кнапински
Снимка: Harborview Medical Center

Сърцето на Кнапински спира за 45 минути. През това време лекарите правят няколко електрошока, за да го опитат да го рестартират. И успяват. Сърцето му започва отново да бие.

Два дни по-късно като по чудо Кнапински излиза сам от комата и се буди. „Той плачеше, семейството му плачеше, сигурна съм, че и аз плачех“, спомня си сестрата Уитни Холън, която следи състоянието му. „Това ми припомни защо ставаме медици. Заради това са всички нощни смени, часове, далеч от семейството. Затова работим“, добавя тя.

Кнапински продължава да има леки проблеми със сърцето, бъбреците и измръзвания по тялото, но докторите вярват, че ще ги преодолее.

Планината Рейниър

Историята преди смъртта

Кнапински отива за излет в планината със свой приятел на 7 ноември. Приятелят му планира да се спусне със ски по Камп Мюър, Кнапински пък ще прави преход до Парадайс. „Бях много близо до края на маршрута, когато се изви снежна буря. Не виждах нищо. Правех малки стъпки надолу и после не си спомням нищо. Сигурно съм паднал“, казва той за „Сиатъл Таймс“, показвайки белези и рани. Приятелят му подава сигнал за изчезването му вечерта. Три екипа спасител издирват Кнапински при температури от -8.9 градуса. Хеликоптер започва да го издирва следобед, когато времето става подходящо. И го намира в долината на река Нискуали.

Кнапински казва, че все още има някои когнитивни закъснения на реакциите, но иначе е в добро състояние. Досега е помагал в хранителната банка на Армията на спасението в Сиатъл и е строил домове за деца, лишени от родителска грижа, за църквата Оувърлейк в Редмънд. „Щом се възстановя – продължвам. Ще помагам на хората. Все още съм шокиран и изненадан, че лекарите не са се отказали от мен. Направили са толкова много, за да ме спасят – истинско чудо. И аз имам да върна благодарността на хиляди други хора“, завършва Кнапински.

- реклама -