Създават специален сайт за цените на храните

Създават специален сайт за цените на храните. Ще се въведе ежедневен механизъм за наблюдение и контрол, съобщи служебният премиер Гълъб Донев.

Ще въведем ежедневен механизъм

за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина, независимо дали са магазини на големите търговски вериги или малки квартални магазини.

Това заяви служебният премиер

Гълъб Донев след проведената в Министерския съвет среща, на която заедно с министри и представители на различни институции е извършен анализ на ценообразуването на хранителните стоки.

„Установихме разлика между

цените от производител, през търговеца, до щанда в магазина. И то разлики от 20% до 30% и повече“, посочи премиерът.

Без намеса в свободния пазар

„Няма да се намесваме в свободния пазар. Няма да нарушаваме създадените механизми и правила за свободна конкуренция и честни търговски практики. Точно обратното,

ще покажем нелоялната търговска

конкуренция, нелоялните търговски практики, така че потребителите да бъдат наясно къде се получава изкривяване в цените на най-необходимите стоки и услуги“, увери служебният министър-председател.

Гълъб Донев посочи още, че

държавните институции ще бъдат безкомпромисни в извършвания контрол по веригата – от производителите, през логистичните вериги на доставки, до щанда в магазина.

„Искаме да гарантираме, че българският гражданин и потребител е достатъчно защитен, както и че има пълната информация за цената и качеството“, каза още Донев.

Усъвършенстване на законодателството

Ще бъде направено предложение за усъвършенстване на законодателството, стана известно от думите на премиера след проведената среща. Донев даде за пример липсата на нормативно установено определение за това какво е „нелоялна търговска практика“.

Информационна кампания

Министър председател допълни, че предстои да бъде създаден специален интернет сайт, на който гражданите да получават актуална информация по темата, за да правят по-лесно съпоставка между цената и качеството на определени хранителни продукти.

В инициираната от премиера днешна среща участваха вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, министърът на земеделието Явор Гечев, както и ръководствата на Комисията за защита на потребителите, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Агенция „Митници“, Националната агенция по приходите и Българската агенция по безопасност на храните.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено