ЕС, легализация на документи

Създават нова европейска гранична и брегова служба

Идеята е да се увеличат възможностите за реакция при усилен миграционен натиск върху страни с морска граница на ЕС като Гърция и Италия. По този начин трябва да се предотврати ново продължаване на временната мярка за възстановяване на контрола по шенгенски граници, която беше въведена от Швеция, Дания, Германия, Белгия и други страни.

Предстои предложението да бъде процедурно гласувано в рамките на специална комисия на парламента следващата седмица, а в последствие и на пленарно заседание през юли.

Junker„Споразумението за създаване на Европейска гранична и брегова охрана показва, че Европа може да действа бързо и решително при общи предизвикателства”, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Планът представлява разширяване на съществуващата агенцияФронтекс”. Ще бъдат увеличени правомощията на граничните служби във връщането на т.нар. икономически мигранти в родните им страни.

„Това не е сребърен куршум, който може да реши миграционната криза в Европа или напълно да възстанови доверието в Шенгенската зона. До голяма степен обаче е необходимата първа стъпка”, заяви преговарящият по предложението от страна на ЕП депутат Артис Пабрикс.

- реклама -