Създадоха уникални изкуствени кръвоносни съдове – ето за какво могат да се използват

Нова технология за създаване на изкуствени кръвоносни съдове, която ще направи лечението на острата тромбоза много по-достъпно, е разработена от учени от Томския политехнически университет (ТПУ) в Русия. Според изследователите предлаганият от тях метод е по-ефективен и с по-добро качество от аналозите и в същото време е почти два пъти по-евтин. Резултатите са публикувани в списанието „Applied Surface Science”.

Изкуствените съдове (присадки) днес са търсени при лечението на остра тромбоза.

Ако вече не е възможно да се възстанови функционалността на съдовете по медицински или хирургичен път, засегнатата зона се отстранява и се заменя с изкуствена, направена от поликапролактон или друг биосъвместим материал.

„Основното предимство на нашите присадки е, че външният им слой е добре хидратиран, благодарение на което те лесно се имплантират в тялото, докато вътрешният слой, напротив, не се овлажнява, което осигурява оптимален приток на кръв“, казва изследователят от лабораторията на TПУ Евгений Болбасов.

„Уникалността на новата технология е, че тя е много по-опростена и с 90% по-евтина от съществуващите методи за производство на изкуствени кръвоносни съдове“, заяви още ученият.

- реклама -