Създадоха неразрушимо диамантено стъкло за смартфони

Американската компания Akhan Semiconductor обяви създаването на неразрушимо диамантено стъкло. Материалът може да се използва за производството на сгъваеми смартфони, съобщава CNET.

Miraj Diamond Glass е изработено от нанодиаманти и е предназначено предимно за дисплеи на сгъваеми устройства. Според производителя, това стъкло е шест пъти по-силно от Gorilla Glass. Дебелината на материала е само 100 нанометра, или около една десет хилядна дебелина на кичур коса.

В характеристиките на Miraj Diamond Glass е обявено свойството да отблъсква течности и мазнини, така че не е необходимо да се обработва с допълнително покритие. Akhan Semiconductor поясни, че вече е показал новия материал на няколко производители на смартфони, които са одобрили изобретението.

Изданието отбеляза, че основният конкурент наAkhan Semiconductor, компанията Corning, също работи върху гъвкав материал с дебелина 0,1 mm и амплитуда на огъване до 5 милиметра. Един от най-големите партньори на Corning на мобилния пазар е Apple.

- реклама -