Съюз на туристическия бизнес – Банско за FN: Подкрепяме идеята на Ангелкова за изваждане на курортите от Закона за шума

Съюз на туристическия бизнес – Банско подкрепят идеята на министър Николина Ангелкова за изваждане на националните курорти от Закона за шума.

Те също искат кметовете да решават въпроса за шума на местно ниво с наредби. Това заяви за Flashnews Малин Бистрин, председател на  Съюз на туристическия бизнес – Банско.
Какво мислите за идеята на министър Ангелкова за изваждане на националните курорти от Закона за шума?

Категорично съм за. Подкрепям. Това е решение, което е съобразено с бранша. Какво визирам? Не само Банско, Слънчев бряг, Варна и Албена, има и още много курорти. Те разчитат че за 2-3 месеца ще осигурят прехраната си за цяла година. Тези хора, дори едно селце като Лозенец на 100% се издържа от туристите през определения сезон. Нормално е да се приложат по други мерки и стандарти за шума, които са заложени в Закона за шума.

Министърът предлага местната власт да издава наредби за шума. Вие приемате ли тази идея?

Да. Няма нищо по-правилно от това местната власт да решава това. Всяка една общност, всеки един кмет и общински съвет носят директната отговорност за своите решения за избирателите. Те вземат най-правилното решение.

А за идеята за смесен туризъм-да се отделят в един курорт зони за младежки и по-тихи места за семейства. Това добра идея ли е?

Идеята е повече от добра. Аз съм от Банско и ако това беше направено преди 15-20 години и беше казано този регион ще бъде за хотели, този за вилно застрояване, това за спортна дейност. Ако беше направено Банско нямаше да е като сега. Не, че е лошо, но ние поправяме един остатъчен хаос, заложен в своеобразното презастрояване.  Атракционите са различни, не само дискотеки, а и лунапаркове и картинг писти. Те всички вдигат шум. Не трябва да се вторачваме в Слънчев бряг, все едно той е България и атракционните едва ли не са само дискотеките.

Вашето мнение за проверките на шума по морето? Влияят ли на туристите и имиджа на България?

Няма да критикувам вицепремиера Валери Симеонов, защото не съм никой да го критикувам. Той е втори човек в държавата. Но, ако бях на неговото място щях да постъпя другояче. Има си достатъчно служби, които да проверяват и осъществяват контрол. Не е работа на вицепремиера да обикаля, да влиза в конфликт с туристите. Не е работа на вицепремиера да слезе на това ниво като селски пазач.

Днес водещи туроператори в България изпратиха открито писмо в подкрепа на предложението курортите да бъдат определени със специфичен статут що се отнася до нормите за шумовото натоварване.

 

- реклама -