Съвременна медицина за три от мечките в резервата в Белица-СНИМКИ

Три от обитателите на Парка за танцуващи мечки край Белица преминаха през рентгенологичен преглед. Екип от ветеринарни лекари, воден от декана на Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет проф. Богдан Аминков направи снимки на Бойка, Гошо и Мишо, за да се установи причината за болежките, които са ги налегнали напоследък, съобщиха от „Четири лапи”.

5116473Състоянието на мецаната Бойка

През 2011 г. Бойка беше транспортирана от зоопарка в Русе до Парка за танцуващи мечки, за да претърпи уникална операция на луксация на тазобедрена става на задната дясна лапа. Професионалната лекарска намеса беше необходима заради получената травма в малката, тясна и влажна клетка в зоопарка.

През 2014, след като най-накрая незаконният зоокът край Русе беше закрит, Бойка беше преместена за постоянно в най-голямото убежище за мечки на Балканите. Направеното в петък рентгенологично изследване установи, че раната е зараснала отлично, но Бойка изпитва болка, тъй като не се е образувал достатъчно хрущял в ставата. Беше назначено медикаментозно лечение, което ще облекчи състоянието на седемгодишната мецана.

5116476Болежкитена Гошо и Мишо

При ветераните Гошо и Мишо (съответно на 29 и 30 г.) бяха установени изменения в лакътна и колянна стави, както и артроза и остеоартроза, породени от напредналата им възраст. За да се намали дискомфортът им ще започне лечение с противовъзпалителни и хондропротектори.

5116479За да могат всички мечки в парка да се движат повече, предстои обогатяване на жизнената им среда. През есента, когато животните са най-активни в търсенето на храна, тя ще бъде поставяна в импровизирани скривалища високо в дърветата.

dancing-bears-park_3Паркът за танцуващи мечки е създаден през 2000 г. с усилията на „Четири лапи“ и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо, като целта е да бъдат спасени всички мечки, които се използват за забавление на туристи в страната.

През 2007 г. са приютени последните танцуващи мечки от България, а през следващите години паркът дава подслон на танцуващи мечки от съседна Сърбия, както и на мечки, отглеждани незаконно от частни лица или в зоопаркове у нас. На площ от 120 декара, предлагаща най-добрите условия за живот в близка до естествената среда, днес са приютени 26 животни.

- реклама -